Binnenland

Bonusquote: ‘Europa staat een 9/11 te wachten’ volgens terreurexpert Peter Knoope

16-07-2016 11:41

De Telegraaf interviewt Peter Knoope, de voormalige directeur van het International Centre for Counter-terrorism in Den Haag. Mijnheer Knoope ziet de toekomst weinig rooskleurig in:

Nu IS aan de verliezende hand is, betekent dat een hard core van zeker 40.000 IS-strijders zich gaat verspreiden. Zij keren terug naar hun ruim tachtig herkomstlanden. Heel Europa, Noord-Afrikaanse landen als Marokko en Tunesië maar ook Rusland, Tsjetsjenië, China, Indonesië en Pakistan krijgen de komende tijd met meer aanslagen te maken. (…) Ik wil geen onheilsprofeet zijn, maar maak me hier ernstig zorgen over.

Nou, wij ook, eerlijk gezegd. Knoope uit veel kritiek op het door aanslagen geplaagde Frankrijk. De inlichtingen- en handhavingsdiensten zouden in het land niet goed samenwerken, de politie heeft geen goede netwerken in de buitenwijken die een broedplaats zijn voor extremisme en ook verwaarlozen de Fransen de terugkeerders uit Syrië en het deradicaliseren van jongeren.

Zelfs in Nigeria bestaan nu trajecten voor de herintegratie van strijders van Boko Haram. Frankrijk heeft er daarentegen om onbegrijpelijke redenen nauwelijks energie ingestoken, ik zou zelfs geen enkele Franse expert op dit gebied kunnen opnoemen. Dat zegt veel en is een van de redenen waarom in dat land zoveel aanslagen worden gepleegd.

Aanslagen zoals in Nice zijn niet te voorkomen, waarschuwt hij, niet alles is waterdicht te beveiligen. En we kunnen onze lol op:

Het gaat om strijders, potentiële terroristen, die de drempel van geweld allang hebben genomen en veel volharding en gevechtservaring hebben. Deze goed getrainde terreurcellen zullen overal neerstrijken.