Achtergrond

Zeker 194 doden, 1150 gewonden bij mislukte couppoging Turkije

16-07-2016 08:59

Terwijl het nog rumoerig is in Turkije, is wel duidelijk dat de couppoging van gisternacht mislukt is. De coup werd ondernomen door een deel van het leger, gedurende de nacht bleek dat niet het gehele leger achter de actie stond. Vrij snel na de eerste militaire acties spraken ook oppositiepartijen en andere de facto anti-Erdoğan groeperingen zich uit tegen het “Ondemocratische ingrijpen tegen een gekozen president”.

Update 11:35 Er zijn door de regering nu 2839 militairen opgepakt na deze couppoging.

Update 10:11 Het totaal aantal doden staat op 194: 104 aanhangers van de coup en 90 anderen, waarvan 41 politiemensen en 2 militairen die tegen de coup waren. Dat verklaarde waarnemend legerleider Umit Dundar. Volgens Dundar waren veel Turkse militaire commandanten gegijzeld door soldaten die een staatsgreep probeerden te plegen.

Update 9:14 Het dodental is opgelopen naar 90, verwacht wordt dat dit nog verder zal toenemen in de komende uren. Er zijn ruim 1150 gewonden. De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan heeft gezegd dat hij het leger nu zal zuiveren, na deze staatsgreep vanuit groeperingen binnen de legereenheden.

Coupplegers

De coupplegers kregen onder andere TV-Zender TRT in handen, en leken snel successen te boeken. Uiteindelijk bleek de groep echter te klein om de overhand te krijgen, andere zenders bleven in handen van de staat en na enige uren van verwarring kon Erdoğan het volk toespreken. Over welke groep binnen het leger zich tegen de president keerde bestaat nog geen absolute duidelijkheid. Het is nog zeker niet overal weer rustig in het land.

Arrestaties en doden

Inmiddels zijn in Turkije al 1563 militairen opgepakt na deze couppoging. Zij zouden de poging het regime van Erdogan omver te werpen hebben gesteund. Het aantal dodelijke slachtoffers staat inmiddels op 60, onder wie zeker 17 politiemensen.

Soldaten die de Bosporusbrug in Istanbul bezet hielden, hebben zich daar inmiddels vroeg in de morgen overgegeven. In zowel Istanbul als Ankara zijn veel doden te betreuren. Militairen openden gisteren op verschillende plekken het vuur in een poging het verzet tegen de coup te breken. Erdogan gezinde eenheden kwamen in het verweer, en ook Turkse burgers probeerden pantservoertuigen in te nemen.

De Turkse Recep Tayyip Erdoğan riep, eerst via Facetime later via een normale uitzending, burgers op de straat op te gaan. Ook verscheidene moskeeën deden een dergelijke oproep. Er zouden in totaal 29 kolonels en 5 generaals betrokken zijn bij de couppoging. Al direct aan het begin waarschuwde Erdogan dat de verantwoordelijken hard gestraft zouden worden. Critici verwachten dat de mislukte coup de president de teugels over het land nog steviger in handen zal geven.

TURKEY-MILITARY-POLITICS-COUP

(Een Turkse burger gedood bij de couppoging)

TURKEY-MILITARY-POLITICS-COUP

(Een militair werd gelyncht door burgers die de straat op gingen)

Ontwikkelingen na de coup

Het hoofd van de strijdkrachten van Turkije, Hulusi Akar, zou volgens de laatste berichten ook zijn gered. Hij werd eerder gegijzeld tijdens de couppoging, dat zei een hoge Turkse functionaris vandaag. Akar werd direct tijdelijk vervangen door waarnemend legerleider Umit Dundar.

In Nederland ging Turks-Nederlandse mensen op verschillende plekken de straat op. Onder andere bij het Turkse consulaat in Rotterdam kwam een grote groep samen om steun aan Erdoğan te betuigen, en kwam het tot kleine opstootjes. Een cameraploeg van de NOS werd bij het consulaat op de Schiedamse Vest belaagd.

ANP-1000_46608220

(Rotterdam, afgelopen nacht)