Buitenland

Nog steeds coupplegers actief in Turkije

17-07-2016 20:01

De Turkse autoriteiten vermoeden dat op of bij het tweede vliegveld van Istanbul, in het Aziatische deel van de stad, zich nog samenzweerders schuilhouden. Bewakers hebben zondag op de luchthaven Sabiha Gökçen, vernoemd naar de eerste vrouwelijke gevechtspiloot, waarschuwingsschoten gelost. De vermoedelijke coupplegers vuurden niet terug.

Volgens een regeringswoordvoerder zijn er arrestaties verricht. Ook zijn er nog schermutselingen gemeld op een luchtmachtbasis in Konya, in centraal Turkije. “De situatie is onder controle.”

Erdogan wil doodstraf herinvoeren

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zondag gezegd dat de doodstraf na de mislukte couppoging van militairen onverwijld weer moet worden ingevoerd. Hij zei dat de regering hierover in debat gaat met oppositiepartijen. Erdogan sprak tegen aanhangers voor zijn huis in Istanbul die om de doodstraf riepen voor de coupplegers. “Wij kunnen deze eis niet negeren”, zei hij.

In Turkije zijn sinds 1984 geen doodvonnissen voltrokken. Het land schrapte de doodstraf in 2004 uit het wetboek, om te voldoen aan toetredingseisen van de Europese Unie.

Erdogan riep zijn aanhangers ook op straten en pleinen zeker nog tot komende vrijdag bezet te houden, omdat de dreiging van een staatsgreep nog niet geheel geweken is.

Dodental opgelopen naar 290

Minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavusoglu heeft zondag gezegd dat het dodental door de mislukte militaire staatsgreep in Turkije is opgelopen tot 190, onder wie veel burgers. Aan de zijde van de coupplegers kwamen ruim honderd man om. Bovendien raakten meer dan 1400 mensen gewond.

Cavusoglu herhaalde nog eens dat de kwade genius achter de voorgenomen machtsovername de in ballingschap levende Fethullah Gülen is. Deze geestelijke ontkent in alle toonaarden. Hij veroordeelde de poging de regering-Erdogan omver te werpen en noemde die een belediging voor de democratie.

ANP