Buitenland

Turkije zet VS met sluiting vliegveld onder druk om uitlevering Fethullah Gülen

17-07-2016 13:38

Vliegbasis Incirlik, in Turkije op zo’n 250 kilometer afstand van de Syrische ‘ISIS-hoofdstad’ Raqqa, is gesloten. De basis wordt door de Amerikanen veel gebruikt in de strijd tegen ISIS, luchtaanvallen op ISISgebied zijn nu vrijwel onmogelijk. De commandant van de basis zou aan de kant van de coupplegers staan, volgens de Turkse autoriteiten.

Bovendien lijkt president Erdogan de sluiting in te zetten als drukmiddel tegen de Amerikanen: hij eist uitlevering van Fethullah Gülen, een geestelijk leider die al jaren in ballingschap in de VS woont en volgens Erdogan verantwoordelijk is voor de couppoging van vrijdag.

Doodstraf

Mocht het tot een uitlevering komen, dan valt te vrezen voor het leven van Gülen. Erdogan sluit namelijk niet uit dat er een debat komt over de herinvoering van de doodstraf. Burgers schreeuwden daar zaterdag om als reactie op de mislukte militaire staatsgreep, die aan ten minste 161 onschuldigen het leven kostte. “Die eisen worden mogelijk in het parlement aan de orde gesteld en bediscussieerd.” Dit is een uitgelezen moment voor Erdogan om het gerechtelijk en militair apparaat te ‘zuiveren’ en zijn tegenstanders uit de weg te ruimen.

Erdogan sprak in Istanbul zijn aanhangers toe. Hij zag er ontspannen uit, lachte af en toe en stak een paar keer zijn duim op. Hij benadrukte dat de coup gepleegd is door klein deel van de troepen. “Het leger is van ons, niet dat van een parallelle structuur. Ik ben de hoogste commandant”, zei hij met een verwijzing naar het netwerk van zijn aartsrivaal Fethullah Gülen.

Fethullah Gülen ontkent betrokkenheid bij de couppoging, hij sprak zaterdag in Saylorsburg, Pennsylvania het vermoeden uit dat de coup is geënsceneerd en voegde eraan toe dat democratie niet door militair ingrijpen wordt verkregen.

(ANP/TPO)