Buitenland

ISIS claimt terreur door bijlzwaaier in Duitsland, verspreidt video van dader

19-07-2016 11:05

Terreurbeweging ISIS bestempelt de Afghaanse tiener die maandag met een bijl passagiers aanviel in een Duitse trein als een van haar ‘strijders’. De beweging deed dat dinsdag via het aan ISIS verbonden persbureau Amaq. Volgens de verklaring van ISIS was de actie van de Afghaan een reactie op de oproep van ISIS aan sympathisanten om landen aan te vallen die strijden tegen ISIS.

Update: 16:05 ISIS-video

Het ISIS-mediakanaal Amaq heeft inmiddels een video uitgebracht die, in het Arabisch, een toespraak van de dader via een kleine camera laat zien. Hij zegt daarin ondermeer “Ik ben een soldaat van het Kalifaat, ISIS zal jullie overal aanvallen, in jullie dorpen, steden en luchthavens”. “Ik voer een zelfmoordoperatie uit in Duitsland, ik bestrijd jullie zolang ik leef”.

[jwplayer mediaid=”2624135″]

Huiszoeking

De Duitse autoriteiten troffen bij huiszoeking in de kamer van de Afghaanse migrant een zelfgemaakte ISIS-vlag aan. De jongen zou islamitische kreten hebben geslaakt toen hij in de regionale trein bij het Beierse Würzburg met een bijl en een mes passagiers aanviel. Daardoor vielen zeker vier gewonden van wie er twee in kritieke toestand verkeren. Speciale eenheden van de politie schoten de zeventienjarige jongen kort daarna dood. De slachtoffers maken deel uit van hetzelfde gezin uit Hongkong.

(TPO/ANP)