Achtergrond

Erdogangezinde NederTurkse politicus en moskeebaas hitsen achterban op

20-07-2016 11:57

De onrust in de Nederlands-Turkse gemeenschap wordt alsmaar verder aangewakkerd door gezaghebbende figuren binnen Erdogangezinde kringen. In onderstaande video ziet u Aydin Peksert, Rotterdams gemeenteraadslid voor NIDA, die in niet mis te verstane bewoordingen zich uitspreekt.

Peksert zegt onder meer: “We zijn vertegenwoordigers van de republiek Turkije.” Nou, tot zo ver de integratie en de loyaliteit van het gemeenteraadslid. Hij roept op Turken op voorzichtig te zijn in het uiten van hun mening. Daarna benadrukt hij dat er maar één geloof is en zegt de shahada, de islamitische geloofsbelijdenis, op. Uiteindelijk gaat iedereen gezellig akbarren. LET OP: de zinsnede over ‘gülenisten verpletteren’ in de video is niet correct vertaald. Dit bericht is derhalve aangepast.

Moskeebaas wil Gülenisten in ondergoed

Ook van moskeebaas Ahmed Gundogdu lezen we weinig verzoenende taal. Hij is het hoofd van de Rotterdamse Kocatepe-moskee, een van de vele Nederlandse moskeeën geleid door de Turkse overheidsdienst Diyanet. De moskee hield een ramadanmaaltijd (foto’s) waar ook Rotterdamse burgemeester Aboutaleb, DENK-ers Kuzu en Özturk en vertegenwoordigers van de politie aanwezig waren. (Terzijde: uiteraard stelt niemand de man/vrouw segregatie aan de kaak en lenen Nederlandse politici en politiemensen zich kritiekloos voor een fotomomentje ter promotie van het minderwaardig behandelen/apart ophokken van vrouwen.)

“Wij zullen doorgaan met onze strijd tot de aanhangers van Fethullah Gülen in hun ondergoed laten rondlopen.” De Diyanetmoskeeën worden vanuit Turkije bestuurd en de imams worden daar ook uitgekozen. Tijdens de couppoging deden de moskeeën in Turkije oproepen aan Erdogangetrouwen om de straat op te gaan ‘om de democratie te herstellen’. Daarbij geheel voorbijgaand aan de scheiding tussen kerk en staat, toch een pijler der democratie.

De haat en ophitsing tegen Gülenisten begint zorgwekkende vormen aan te nemen. Los van wat deze sekte zoal voorstaat en of wij daar blij van moeten worden, dat is een andere discussie, maar deze agitprop is bepaald gevaarlijk. Fethullah Gülen wordt er door Ankara van verdacht achter de couppoging van vrijdag 15 juli te zitten.

Het Erdogangezinde deel van de NederTurkse gemeenschap maakt hiermee duidelijk beslist geen deel van Nederland te willen zijn. U leest op dit twitteraccount meer voorbeelden van gefaalde integratie en het zaaien van tweedracht en haat op Nederlandse bodem. Alle vertalingen in dit artikel zijn voor rekening van de vertaler.

Lees ook: Mislukte inburgeraars woest om kritiek Turkse gemeenschap