Buitenland

Aanslag in München – Duits-Iraanse schutter pleegt zelfmoord

22-07-2016 18:33

Bij een aanslag in een winkelcentrum in de Duitse stad München zijn vrijdagavond tien doden gevallen en 21  gewonden. De politie ging lange tijd uit van drie daders, in de vroege zaterdagochtend bleek het om één schutter te gaan die uiteindelijk zelfmoord pleegde.  De chaos in München was groot, de autoriteiten lieten via het KATWARN-systeem weten dat de gehele bevolking van München binnen moest blijven.

De schietpartij is begonnen bij een McDonalds en werd daarna voortgezet in het winkelcentrum. De dader is een 18-jarige Duitse-Iraniër  die volgens de politie ‘al lange tijd’ in München woont. Hij was geen bekende van de politie. De gebeurtenissen leest u hieronder terug.

Update 02.23 – De dader is een 18-jarige Duitse-Iraniër  uit München

De dader is een 18-jarige Duitse-Iraniër  die al lange tijd in München woont. Hij was geen bekende van de politie.  Meer is niet over hem bekend. Dat meldt de Duitse politie tijdens een persconferentie. Verhalen over twee andere schutters zijn als volgt verklaarbaar: de politie hield twee personen in de omgeving aan die zich verdacht gedroegen. Later bleek dat zij niets van doen hadden met de aanslag.

Update 01.29 – Politie: Het gaat waarschijnlijk om één schutter, schutter pleegde naderhand zelfmoord

Update 22.52 – CNN: Dader schoot kinderen neer, riep Allahoe akbar

CNN heeft een getuige gesproken van de schietpartij in de McDonalds. Volgens de vrouw schoot een dader kinderen neer en werd er Allahoe akbar geroepen.

Update 22.37 – Politie: 9 doden, waaronder mogelijk 1 dader

Update 22:18 – ‘Niets wijst op islamitische terreurdaad’

De daders zijn nog altijd voortvluchtig, volgens ANP De politie gaat vooralsnog nog steeds uit van drie “gevaarlijke schutters” die spoorloos zijn. Niets wijst er nu op dat de schietpartij een islamitische terreurdaad is, zei de politie. De politie vraagt verder in meerdere talen op sociale media om geen filmpjes en foto’s van politieacties online te zetten, om de daders niet wijzer te maken.

Update 21:54 – Vooralsnog geen Nederlandse slachtoffers

Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat er Nederlanders betrokken zijn bij de gebeurtenissen in München. Dat twittert het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.

 

Update 21.12 – Politie-scherpschutters cirkelen boven München

 

Update 20.33 – Politie houdt nu officieel rekening met terreuraanslag

De politie van München houdt nu officieel rekening met een terreuraanslag. Dat zei een perswoordvoerder tegen de Süddeutsche Zeitung.

Update 20.26 – KATWARN – Gehele bevolking moet binnenblijven

De autoriteiten laten via het KATWARN-systeem weten dat de gehele bevolking van München binnen moet blijven.

Update – 20.08 – Getuigen: Drie schutters

De politie meldt vrijdagavond dat getuigen het hebben over drie verschillende schutters. De schietpartij begon bij een McDonalds in de nabijheid van het winkelcentrum.

Update 1946 – Chaos in München – Onduidelijk waar daders zijn

De politie weet niet precies wat er op dit moment aan de hand is. Ook zei de politie tegen het Duitse persbureau DPA niet te weten waar de daders zich ophouden.

Update 19.37 – VIDEO – Schietpartij bij McDonalds

Duitse media melden inmiddels meerdere schietpartijen. Naast de schietpartij in het winkelcentrum zou er ook in de omgeving geschoten zijn. Daarnaast zou er op het Karlsplatz – bijgenaamd Stachus – geschoten zijn. Taxichauffeurs kregen een melding daar weg te blijven.

Update: de polizei bevestigt dat er niet meer wordt geschoten.

Update: volgens de Süddeutsche Zeitung zegt de polizei dat er meerdere doden zijn gevallen. De politie gaat vooralsnog uit van één dader.

Update: onbevestigde berichten spreken over meerdere doden.

Update: volgens getuigen heeft een man in het rond geschoten in het winkelcentrum en vervolgens richting het U-Bahn-station gegaan.

Update: volgens de Süddeutsche Zeitung is er sprake van meerdere gewonden

In het Olympia winkelcentrum te München is sprake van een schietpartij. Een schutter zou voortvluchtig zijn. Op beelden van omstanders is te zien hoe mensen massaal wegvluchten en een veilig heenkomen zoeken.

Een grote politiemacht is inmiddels op de been.