Buitenland

Dader aanslag München ‘rustige jongen’, waarschijnlijk tien doden

23-07-2016 07:55

Bij een aanslag in een winkelcentrum in de Duitse stad München zijn vrijdagavond waarschijnlijk tien doden gevallen en 21 gewonden. De politie ging lange tijd uit van drie daders, in de vroege zaterdagochtend bleek het om één schutter te gaan die uiteindelijk zelfmoord pleegde. De chaos in München was groot, de autoriteiten lieten via het KATWARN-systeem weten dat de gehele bevolking van München binnen moest blijven.

De schietpartij is begonnen bij een McDonalds en werd daarna voortgezet in het winkelcentrum. De dader is een 18-jarige Duitse-Iraniër die volgens de politie ‘al lange tijd’ in München woont. Hij was geen bekende van de politie. Ook gaat de politie niet uit van een verband met de bijlaanval eerder deze week in een trein te Würzburg. Ook die aanval werd door een jonge allochtoon gepleegd.

Onze live-berichtgeving inclusief foto’s en video leest u hier terug.

‘Een rustig type’

Absolute veiligheid is geen haalbaar doel. De surveillancestaat die daarvoor nodig is wil niemand. Dat heeft de kabinetschef van de Duitse bondskanselier Angela Merkel, Peter Altmaier, vrijdagavond gezegd. Hij noemde de aanval “wreed en onmenselijk”. Volgens Altmaier doet de regering al het mogelijke om aanvallen van extremisten te voorkomen en zijn er in het verleden ook al meerdere aanslagen voorkomen. Of de aanval van vrijdag een terreurdaad was kon hij niet zeggen. Het onderzoek loopt.

Die Welt zet alle informatie die tot nu toe bekend is over de dader op een rij. Hij zou bij zijn ouders in Bezirk Maxvorstadt wonen, de woning is bestormd en de vader voor verhoor meegenomen. Een klasgenoot omschrijft hem als ‘een rustig type.’