Buitenland

‘Dader aanslag Ansbach heet Mohammed Deleel’

25-07-2016 13:39

De 27-jarige Syrische asielzoeker die maandag een zelfmoordaanslag pleegde in het Beierse Ansbach is geïdentificeerd als Mohammed Deleel Hij zou worden uitgezet naar Bulgarije. Het is onduidelijk waarom hij nog altijd in Duitsland was, meldt Der Tagespiegel.

Mohammed Deleel was op het moment van de aanslag in het bezit van twee mobiele telefoons en getuigen hebben gezien dat hij vlak voor de aanslag nog met iemand telefoneerde. Het is nog niet bekend met wie hij toen sprak. Maar het feit dat hij in het bezit was van twee mobiele telefoons wijst in de richting van een terroristische aanslag. ISIS-terroristen maken vaak gebruik van meerdere telefoon om het risico op detectie door veiligheidsdiensten te beperken.

Hoewel een zelfmoordaanslag een sterke aanwijzing is voor islamitische terreur, is nog niet zeker dat Mohammed Deleel ook zelfmoord wilde plegen. Het lijkt er op dat hij de rugzak ergens wilde neerleggen, wat kan betekenen dat hij de explosieven op afstand wilde laten detoneren.

Toch wijzen meerdere aanwijzingen in de richting van islamitische terreur. Zowel ISIS als Al Qaida hebben onlangs nog opgeroepen tot individuele aanslagen.