Buitenland

Islamitische zelfmoordaanslag in Ansbach (Duitsland), Syrische asielzoeker blaast zichzelf op

25-07-2016 09:16

Update: er is ook sprake van een ‘islamitische beketenisvideo’ waarin Mohammed Deleel zijn trouw aan ISIS uitspreekt en het over ‘vergelding’ heeft. Ook had hij minstens zes Facebook-accounts.

Update: bij een huiszoeking in het azc waar de Syrische asielzoeker verbleef zijn meerdere mobiele telefoons, meerdere simkaarten en een laptop in beslag genomen. Op één van de mobiele telefoons staan islamitische geweldsvideo’s, zo blijkt uit eerste inspectie. Ook zijn er materialen aangetroffen die gebruikt kunnen worden voor de constructie van een bom.

De Beierse minister van Binnenlandse Zaken, Joachim Herrmann, gaat ervan uit dat de bomaanslag in de Duitse stad
Ansbach een islamitische terreuractie is geweest. Dat heeft de minister maandagmorgen gezegd.

Zondagavond blies een 27-jarige Syrische vluchteling zichzelf op voor de ingang van een muziekfestival in de oude binnenstad van Ansbach. Daarbij raakten twaalf mensen gewond, van wie drie zwaargewond.

Hij droeg een rugzak met daarin explosieven. Volgens de politie was de rugzak ook gevuld met scherpe metalen objecten, die volgens Herrmann erop wijzen dat de dader erop uit was zoveel mogelijk mensen te verwonden. De minister sluit niet uit dat Islamitische Staat erachter zit.

De verdachte wilde het bij het festival binnenkomen, maar werd de toegang geweigerd, omdat hij geen kaartje had. Op het festival waren zo’n 2500 mensen aanwezig.

De Syrische asielzoeker was een bekende van de politie, vooral vanwege drugsmisdrijven. Hij was twee jaar geleden van Syrië naar Duitsland gevlucht. Een jaar geleden werd zijn asielaanvraag afgewezen.

Vlak voor hij de aanslag pleegde belde de Syriër met iemand, aldus getuigen. De recherche probeert nu te achterhalen met wie hij belde en of dit wellicht iemand was die bij de aanslag is betrokken.

Inmiddels doet de polizei onderzoek in het asielzoekerscentrum waar de Syriër verbleef.

Rainer Wendt, de voorzitter van de Duitse politievakbond, pleitte maandagochtend op de Duitse radio voor betere screening van vluchtelingen:

“Zowel de identiteit als de geestelijke toestand van een sommige mensen die naar Duitsland komen is ons onbekend. Wat we de laatste dagen hebben gezien is een mix van mentale instabiliteit, terreur en criminaliteit. We moeten er voor zorgen dat we die mensen niet alleen onderdak en voedsel geven maar ook vaststellen wie we in ons land binnenlaten. Laten we proberen vast te stellen wie een potentieel gevaar vormen voor het land.”

Anp/Tpo