Binnenland

Bescherming Turkse stichting in Nederland tegen gewelddadige Erdoganaanhangers

26-07-2016 10:36

De politie in Deventer gaat in de nacht van maandag op dinsdag extra surveilleren bij het gebouw van de Turkse stichting Gouden Generatie in de Smyrnastraat, waar zaterdag brand werd gesticht. De gemeente besloot maandag bewakingscamera’s op te hangen bij het gebouw, maar die kunnen dinsdag pas worden geplaatst. Tot die tijd is er verscherpt politietoezicht, zei een woordvoerster van de gemeente.

Vorige week waren al ruiten van het gebouw ingegooid. De stichting zou banden onderhouden met de Gülen-beweging. De Turkse president Erdogan wijst die beweging aan als aanstichter van de recente mislukte coup. Maar de moslimgeleerde Fethullah Gülen, die in de Verenigde Staten woont, ontkent dit.

Onbekenden hebben dit weekeinde ook geprobeerd brand te stichten in Apeldoorn bij een pand van een Turkse stichting. Ook deze stichting zou gelieerd zijn aan de Gülen-beweging. Ook is volgens lokale media in Eindhoven dit weekeinde een ruit ingegooid bij de Turkse instelling Stichting Prisma.

Dit politieke geweld op Nederlandse bodem, waar extra politie-inzet mee gemoeid is en waar sprake is van daadwerkelijke vernielingen en het in gevaar brengen van personen, veroorzaakt nauwelijks ophef in de Nederlandse media. Dit terwijl het neerleggen van varkenskadavers, een domme, verwerpelijke maar volstrekt gevaarloze manier van intimidatie, steevast wordt geduid als het begin van een nieuwe holocaust. Zouden leden van Pegida of dergelijke clubs brand stichten en ruiten ingooien dan was zulks wekenlang voorpaginanieuws en zou het incident er bij iedere islamitische aanslag worden bijgesleept om toch vooral de islamitische terreurdaden te relativeren en de Schuld van het Westen te jamaarBreivikken.

(ANP/TPO)