Buitenland

Teruglezen – Aanslag op kerk in Saint Etienne du Rouvray – Keel priester doorgesneden

26-07-2016 10:54

 

Screen Shot 2016-07-26 at 17.12.46

 

De Franse politie heeft dinsdagochtend twee mannen gedood die rond 11.00 uur in een kerk in Saint-Étienne-du-Rouvray – Normandië –  vijf mensen gijzelden. De pastoor van de kerk en twee nonnen behoorden tot de gegijzelden. De priester – Jacques Hamel (84) –  van de kerk is gedood. De gijzelnemers zouden hem de keel hebben doorgesneden. Tevens is er sprake van een zwaargewonde. De Franse Justitie beschouwt de gebeurtenissen als terrorisme. De Franse explosievendienst onderzoekt nu of er bommen zijn achtergelaten in de kerk. Volgens de Franse president Francois Hollande zit ISIS achter de aanslag. De gebeurtenissen van dinsdag leest u hieronder terug.

 

Update: daders stormden op politie af terwijl ze ‘Allah Akhbar’ riepen

 

Update: eerste dader geïdentificeerd

Een van de daders is door de Franse justitie geïdentificeerd als Adel Kermiche, 19 jaar oud. Hij was in Duitsland opgepakt omdat hij met het paspoort van zijn broer naar Syrië probeerde te reizen. Enige tijd later werd hij in Turkije opgepakt, ditmaal probeerde hij met het paspoort van zijn neef naar Syrië te reizen. Hij had huisarrest en droeg daarvoor een enkelband.

 

Screen Shot 2016-07-26 at 21.57.41 Screen Shot 2016-07-26 at 21.59.26 Screen Shot 2016-07-26 at 22.09.19

 

Update 18:11 ‘Terrorist sprak al tijden over aanvallen van kerk’

Familieleden van één van de terroristen hebben vandaga via de Franse radio laten weten dat de terrorist het al lange tijd had over ‘het aanvallen van een heilige plaats’. “Als hij het over islam had ging het over dat soort zaken. Over het aanvallen van een kerk.”

Update 17:28 Terroristen zouden alles hebben opgenomen op video

Volgens een politiebron tegenover Le Figaro hebben de terroristen hun daad ‘geregistreerd’ met ‘een opname-apparaat’. De overlevenden getuigen dat priester Hamel werd geëxecuteerd terwijl hij geknield voor het altaar zat en dat de terroristen een ‘islamitische preek’ gaven.

Update 17:11 – Terroristen waren gewapend met messen, onklaar gemaakt pistool en nep-bom

Update 17:07 – ‘Dar al Islam’ riep op tot aanvallen op kerken

In editie 5 van die ISIS-glossy Dar el Islam werd letterlijk opgeroepen tot aanslagen op onder andere kerken en synagogen en andere heilige plaatsen.

Update 16.06 – Arrestatie na aanslag

De Franse politie heeft dinsdag iemand gearresteerd die wordt verdacht van betrokkenheid bij de aanslag op de kerk in Saint-Étienne-du-Rouvray en de moord op de bejaarde priester. Een tweede slachtoffer verkeert in levensgevaar. De aanhouding van een derde man werd bekendgemaakt door een bron dicht bij het onderzoek naar de toedracht van de terroristische daad.

Update 14.19 – ISIS eist aanslag op

Persbureau Amaq van ISIS heeft de aanslag opgeëist.

Update 14.02 – Eén dader was in beeld bij inlichtingendiensten en droeg enkelband

Volgens de BBC was één van de daders in beeld bij de inlichtingendiensten. Hij werd in 2015 gearresteerd toen hij probeerde af te reizen naar Syrië. Daarna zou hij een enkelband hebben gekregen en thuisarrest.

Update 13.50 – Hollande: ISIS zit achter aanslag

Volgens de Franse president Francois Hollande zit ISIS achter de aanslag. Hollande herhaalde zijn woorden uit november vorig jaar dat Frankrijk in oorlog is met ISIS.

Update 13.01 – Katholieken: Gedode priester is eerste martelaar van de 21e eeuw

Christine Boutin, ere-voorzitter van de katholieke partij PCD, noemt de gedode priester ‘de eerste martelaar van de 21e eeuw in Frankrijk’.  Het Vaticaan heeft het over over een ‘barbaarse moord’, die des te afschuwelijker was, omdat die gepleegd werd op een heilige plek.

Update 12.21 -Eerder plan voor aanval op kerk

De Franse krant Le Figaro legt een verband met een arrestatie uit april 2015. Toen werd de Algerijn Sid Ahmed Ghlam  in Parijs opgepakt. Hij wordt ervan verdacht een vrouw te hebben gedood en een aanslag voor te bereiden op een kerk in Villejuif, nabij Parijs. Hij heeft toegegeven dat hij nog andere plannen had.

Update: volgens AFP (het Franse ANP) is de tweede gijzelaar nog in leven maar verkeert in kritieke toestand.

Update: Justitie in Frankrijk beschouwt deze gijzeling als ‘terrorisme’.

Update: ook een politieman is gewond geraakt.

Update: de omgekomen priester was Jacques Hamel (86).

Update: de gijzelnemers zouden herhaaldelijk ‘Daesh’ hebben geroepen. ‘Daesh’ is Frans voor ‘ISIS’.

Update: volgens Franse media zou ook één van de gelovigen in de kerk zijn gedood.

Update: volgens de politie droeg tenminste één van de twee gijzelnemers een baard en een zogenaamde ‘chachia‘, een wollen mutsje dat door moslims wordt gedragen.

Update: Franse ministerie van Binnenlandse Zaken meldt dat het aantal slachtoffers nog kan oplopen.

Update: een priester is omgekomen, een van de gelovigen gewond geraakt. Het is onduidelijk of de gijzelnemers zijn gedood. Ze zouden wel beiden zijn neergeschoten.

Update: volgens een Nederlandse correspondente in Frankrijk zou de keel van de priester zijn doorgesneden. Ook Franse media melden dit.

In het Franse Saint Etienne du Rouvray (departement Seine-Maritime), ten zuiden van Rouen, was dinsdag enige tijd een gijzeling gaande. Twee met messen gewapende mannen hielden een priester, twee nonnen en twee gelovigen gegijzeld in een kerk.

Eén non kon ontsnappen en de politie waarschuwen.

De Franse politie was snel massaal ter plaatse. Niet lang daarna kon de politie de gijzelnemers neutraliseren.

Er zou sprake zijn van een dode, maar onbekend is nog of dit een gijzelnemer is of een van de gijzelaars.

Er vielen ook enkele gewonden.

Bernard Cazeneuve, de Franse minister van Binnenlandse Zaken, is onderweg naar de kerk waar de gijzeling plaatsvond. Ook president Hollande is onderweg.

Screen Shot 2016-07-26 at 11.03.02