Buitenland

Aanslagpleger München was rechtsextremist

27-07-2016 15:30

Ali David Sonboly, de 19-jarige Iraanse-Duitser die vorige week vrijdag in München negen mensen afslachtte, koesterde extreemrechtse sympathieën. Zo was hij trots op dezelfde dag als Adolf Hitler (20 april 1998) te zijn geboren en sloeg hij zich op de borst als Iraanse Duitser ariër te zijn. Bovendien had hij een grote afkeer van Turken en Arabieren. Dat schrijft de Frankfurter Allgemeine op basis van bronnen binnen de Duitse inlichtingendiensten.

De Duitse Justitie gaat ervan uit dat Sonboly bewust buitenlanders onder vuur nam. Al zijn negen slachtoffers hadden een migrantenachtergrond waaronder Turken en Kosovaarse Albanezen.

Sprak tijdens aanslag over ‘Schijtturken’, zag Breivik als voorbeeld

Tijdens zijn aanslag sprak Sonboly kort met een omwonende terwijl hij op het dak van een parkeergarage stond. Daar beweerde hij een hekel aan ‘Schijtturken’ te hebben en schreeuwde hij een in Duitsland geboren Duitser te zijn. Volgens de bronnen van de Duitse krant zag Sonboly Anders Breivik als voorbeeld. De aanslag in München vond exact vijf jaar plaats nadat de extreemrechtse terrorist Breivik een bloedbad aanrichtte in Noorwegen.

De ‘Schijtturken’ video

Lees ook

FAZ – Amokläufer von München war Rechtsextremist