Binnenland

Agent die Mitchel Winters in Beatrixpark doodschoot, niet vervolgd

27-07-2016 12:45

De politieman die op 30 mei in het Schiedamse Beatrixpark de 21-jarige Mitchel Winters doodschoot, wordt daarvoor niet vervolgd. Hij heeft zijn vuurwapen volgens de regels gebruikt, oordeelt de officier van justitie die het onderzoek leidde.

De nabestaanden van het slachtoffer hadden aangifte tegen de agent gedaan omdat hij in hun ogen ten onrechte had geschoten. Daarvan is niets gebleken, aldus de officier, de Capellenaar heeft zelf de confrontatie met de politie gezocht.

De 21-jarige man meldde die avond dat hij in het Beatrixpark was beroofd en beschoten. Pas later bleek dat hij de overval had verzonnen en zijn eigen signalement had doorgegeven als dat van de overvaller. De agent die ging kijken, wist dat niet en ging ervan uit dat degene die aan het signalement voldeed, een vuurwapen had.

Hij probeerde de man aan te houden, maar die rende op hem af, waarna de agent gericht schoot. De Capellenaar werd één keer geraakt en overleed ondanks reanimatiepogingen. Na de dood van Winters waren er, ondanks de bewijzen dat de man zelf aanstuurde op een ‘suicide by cop’, protesten tegen het politie-optreden, dat ‘racistisch’ gemotiveerd zou zijn.

(ANP/TPO)