Buitenland

18-jarige Duitse misleidde hulpgroep: nooit in Keulen geweest

29-07-2016 19:13

De 18-jarige vrouw, waarover een hulpgroep voor vrouwen voor een Duitse onderzoeksraad sprak, blijkt diezelfde hulpgroep misleid te hebben. Op basis van berichten vanuit de Duitse justitie bericht de Kölnische Rundschau nu dat de jonge vrouw zelfs nooit in Keulen is geweest tijdens de nieuwjaarsnacht. Dat ze na een verkrachting tijdens de nieuwjaarsnacht een abortus heeft ondergaan, is dus geheel verzonnen. Eerder rezen al vragen over de zaak omdat geen aangifte was gedaan, en het meisje alleen met de hulpgroep wilde spreken.

Verzonnen verkrachting

Woordvoerder Frauke Mahr van de hulpgroep “Lobby für Mädchen” verklaarde eerder voor de raad dat het niet ongewoon is dat meisjes en vrouwen geen aangifte willen doen, vanuit een gevoel van schaamte. De politie wilde de zaak verder onderzoeken, maar had daarvoor wel aanknopingspunten nodig. Hoewel de vrouw anoniem wilde blijven en haar getuigenis via Mahr ging, drong de politie er toch op aan de naam van het vermeende slachtoffer te verkrijgen. De agent die haar verkrachter van haar afgerukt zou hebben was voor de politie immers onvindbaar. Daarnaast was een verklaring van de jonge vrouw zelf nodig om de zaak niet op een dood spoor te laten komen: zonder aangifte had de politie niet de benodigde bevoegdheden.

Een onderzoeker benaderde de vrouw, aan de hand van de informatie van de Lobby für Mädchen. Zij gaf tegenover die onderzoeker toe überhaupt niet eens in Keulen geweest te zijn. Welke eventuele strafrechtelijke gevolgen er zijn is op dit moment niet bekend: het is duidelijk dat er geen valse aangifte gedaan is.

Destijds verklaarde Mahr nog tenminste één ander geval van verkrachting ‘met een volledige coïtus’ te kennen. Wie de identiteit van dit andere slachtoffer is, is op dit moment nog niet bekend.