Buitenland

Duitse minister tegen Duitse Turken: ‘Blijf kalm!’

30-07-2016 11:28

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier heeft de Turkse gemeenschap in Duitsland tot kalmte opgeroepen. In Keulen staat voor zondag een grote demonstratie gepland om steun te betuigen aan de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Daar worden 30.000 demonstranten verwacht. Ook zijn er al vier tegendemonstraties aangekondigd.

“De binnenlandse politieke spanningen van Turkije naar Duitsland brengen en mensen met andere politieke overtuigingen intimideren, uit welke hoek dan ook, dat gaat niet’’, aldus Steinmeier tegen de krant Süddeutsche Zeitung.

Sigmar Gabriel, vicekanselier en voorzitter van de sociaaldemocratische partij SPD, schreef op zijn Facebookpagina in het Duits en Turks dat iedereen mee moet helpen om te voorkomen dat de verdeeldheid in Turkije zich voortzet in Duitsland. “Mijn verzoek: bejegen andersdenkenden met respect. Ook fundamentele meningsverschillen mogen niet tot verdeeldheid leiden. Duitsland moet het thuis zijn van alle mensen die hier leven.”

De politie van Keulen kondigde vrijdag aan hard op te treden tegen elke vorm van geweld. Er worden 2300 agenten ingezet om rellen te voorkomen. De sfeer tussen voor- en tegenstanders van Erdogan in de Turkse gemeenschap in Duitsland is gespannen sinds de mislukte coup in Turkije van 15 juli.

Anp