Binnenland

Meisje (6) in gezicht gebeten door loslopende pitbull

01-08-2016 16:12

Een pitbull heeft zondagavond in Amsterdam een zesjarig meisje meerdere malen in haar gezicht gebeten. Ze is in een ziekenhuis geopereerd aan haar verwondingen, liet de politie maandag weten.

Het incident gebeurde toen rond 18.45 uur het kind aan de Speelmanstraat in West door het hek een binnentuin inkroop. Daar liep de hond los met zijn baasje. Toen hij het meisje zag, viel hij haar aan. De eigenaresse van het dier probeerde tevergeefs te voorkomen dat hij het kind beet. Volgens een woordvoerder van de politie lag het gezicht van het meisje helemaal open.

De pitbull is door een hondengeleider van de politie in beslag genomen. Het is nog niet bekend wat er met het dier gaat gebeuren. Mogelijk wordt hij afgemaakt. Hierover beslist het Openbaar Ministerie (OM).

(ANP)

TPO pro-tips om opgegeten worden door een tokkiehond te voorkomen:

1. Woon in een nette buurt

Tokkies hebben bovengemiddeld vaak doorgefokte vechthonden die ze niet de baas kunnen, en ook onder jonge allochtone jongens (‘boefjes’, – Trouw) is het bezit van een agressieve en beslist niet opgevoede hond een statussymbool.

2. Geloof niets van wat de eigenaar zegt

“Hij doet niks hoor” is een vaak gehoorde leugen, net als “gewoon stil blijven staan, het is een schat van een beest maar hij mot geen angst ruike.” Blijf aandringen op het aanlijnen van het dier, maak geen oogcontact (met zowel hond als baas) en tracht rustig achterwaarts lopend van het toneel te verdwijnen.

3. Leer uw kinderen alle honden beslist te wantrouwen

… en nooit zomaar een hond te aaien, ook, of nee, juist niet als de eigenaar specifiek roemt dat het dier “gék is met kinderen.”

4. Ga er nooit van uit dat een baas een loslopende hond onder controle heeft

Hebben ze niet. Maar dat weerhoudt dit slag hondenbaasjes er niet van om hun huisdier lekker los te laten ravotten, ook al kost dat af en toe een peuter of een kleiner hondje.

5. Toch gebeten?

Indien gewapend: mes, pepperspray of 9mm zijn geoorloofd. Zorg voor foto’s en/of ooggetuigen, want u of uw halfvermalen kleuter krijgen geheid de schuld van het gedrag van de hond.

6. Dingen die beslist niet waar zijn en niet helpen, maar die je wel altijd hoort:

“Doet ie anders nooit!”
Oh jawel maar nog 1 melding en het satansgebroed krijgt een spuitje dus daarom deze vermoorde onschuld.

“Het legt niet aan het ras, labradors geven de meeste beetwonden.”
Mensen die een voorkeur hebben voor vechthonden zijn niet zo sterk in statistiek en absolute en relatieve aantallen.

“Het legt aan de baas, iedereen ken een schat van een bullmastiff verpesten.”
Een beagle is niet vals te rámmen, een vechthond die als pup een keer verkeerd is aangekeken door de kat van de buren bijt strotten af. Het ‘legt’ wél aan het ras.

“Jamaar jij/die kleine mot ook niet gillen/rennen/wild bewegen want het is een goedzak maar dáár ken Tyson dus niet tege.”
Of: hoe gebrekkige socialisering uw probleem (en drievoudige hechting) wordt.

Verder geeft u, met uw rafelige vleeswond, vooral het o zo lieve en trouwe hondenras dat u te grazen nam een slechte naam, maar dat is logisch.

Bonustip

Mensen met een tattoo van hun hond zijn minder intelligent dan hun viervoeter, hou hier in de communicatie rekening mee en overleg desnoods met de pitbull in plaats van met de eigenaar over de afhandeling van de schade.