Achtergrond

Drug ‘flakka’ maakt zombies van gebruikers, in opkomst in Nederland

02-08-2016 13:28

Artsen van het Dordtse Albert Schweitzer Ziekenhuis waarschuwen voor de ‘zombiedrug’ flakka. “Het is een middel dat eigenlijk niet veilig gebruikt kan worden”, stelt het ziekenhuis dinsdag, nadat er vorige maand twee patiënten in ernstige toestand binnen waren gebracht op de spoedeisende hulp. De politie Tilburg waarschuwde medio juli al voor de drug.

De chemische naam voor flakka is α-Pyrrolidinopentiophenon, en de synthetische drug werd in de jaren ’60 voor het eerst geproduceerd. Je kan flakka snuiven, slikken, spuiten of roken. Gebruikers ervaren paranoïa en/of wanen, een stijging in lichaamstemperatuur (veel of alle kleren willen uittrekken is soms een deel van de roes) en krijgen veel energie. Na-effecten bij regelmatige gebruikers zijn onder andere slapeloosheid, concentratieproblemen en overgevoeligheid voor licht.

Grommend en brullend op auto’s af rennen

Het gebruik van het extreem stimulerende middel waaide dit jaar over uit de Verenigde Staten naar Europa. “Patiënten raken volledig buiten zichzelf en wanen zich onkwetsbaar, alsof ze de Hulk zijn”, zegt Merel Willeboer, een van de artsen van het Albert Schweitzer ziekenhuis. Het gevaar voor anderen is volgens haar dat de drugsgebruiker “niet zelden grommend en brullend, achter andere mensen aanrent, of achter auto’s aan, of zelfs recht eropaf.”

Volgens Willeboer zijn nog lang niet alle hulpverleners in Nederland voorbereid op de gevolgen van flakkagebruik. “Als dit verschijnsel toeneemt, gaan we zware tijden tegemoet. Niet alleen voor de patiënten zelf en de ziekenhuizen, ook voor ambulancepersoneel en politie”, aldus de arts.

Florida toneel van flakka-epidemie

In de Verenigde Staten is flakka al langer een groot probleem. Onlangs zorgde een Amerikaanse gebruiker voor complete verkeerschaos in Fort Lauderdale (Florida) door poedelnaakt tussen rijdende auto’s door te rennen. Toen agenten hem te pakken kregen, zei hij op de vlucht te zijn voor moordenaars. In werkelijkheid was hij hartstikke high van flakka.

Florida zuchtte onder een massale flakka-epidemie, zozeer zelfs dat een politie-hulpverlener in dit artikel verzuchtte dat hij bijna zou wensen dat de goeie ouwe crack weer terug was als meest geliefde drug. Uit hetzelfde stuk blijkt dat het gebruik van flakka in Florida snel piekte, maar even snel weer verdwenen was. Volgens politie en hulpverleners kwam dit door een grootschalige gecombineerde aanpak van hulpverlening, de bron van de drugs (een in China gevestige website) afsnijden en veel voorlichting.

Bekijk hier een compilatie van wat flakka-gebruik zoal doet met een mens:

https://www.youtube.com/watch?v=QLC7GSKBe9A

(ANP/TPO)