Buitenland

‘In één jaar 897 Syrische asielzoekers in Engeland & Wales opgepakt, soms ernstige misdaden’

02-08-2016 11:26

In Engeland en Wales zijn in één jaar tijd maarliefst 897 Syriërs opgepakt voor misdrijven en misdaden, waaronder verkrachting en kindermisbruik. Dit meldt de Britse courant Express op basis van politiecijfers die zijn gewobt. Onder de verdachten zitten ook verkrachters en kindermisbruikers. De meeste misdrijven zijn echter van het kaliber ‘overlast’, ‘bedreiging’ of ‘het overtreden van immigratieregels’

In het hele Verenigd Koninkrijk werden tot aan maart 2016 2539 Syrische asielverzoeken geregistreerd. Syrië komt daarmee op de zesde plaats van immigratielanden in het Verenigd Koninkrijk. De Britse regering wil over vier jaar, in 2020, 20.000 Syrische vluchtelingen een plek hebben gegeven. Van alle Syrische asielverzoeken werd 87 procent gehonoreerd.

De WOB werd uitgevoerd door de Britse tabloid Sun on Sunday na geruchten over een doofpotaffaire bij de politie van het district Northumbria. Daar zou men hebben geprobeerd het belagen van twee minderjarige meisjes door Syriërs uit de media te houden. Dit omdat één van de verdachten door de BBC werd gevolgd voor een documentaire over leven in Groot-Britannië.

Critici maken zich zorgen over de controle van asielzoekers en vrezen dat met de vluchtelingen terroristen en criminelen het land binnenkomen.

Opvallend is dat deze misdaadcijfers worden doodgezwegen door de overige Britse maar ook buitenlandse media. Alleen tabloids en alternatieve online media maken er melding van.