Binnenland

Nederlandse borstkankerpatiënt bezoekt ‘biologische kankerkliniek’ in Duitsland, sterft

02-08-2016 15:48

De Duitse politie waarschuwt voor een alternatieve kankerkliniek in Bracht, net over de grens bij het Limburgse dorpje Swalmen. Aanleiding is het onder verdachte omstandigheden overlijden van een Nederlandse vrouw, na bezoek van de kliniek.

De 43-jarige vrouw had borstkanker en kreeg in de kliniek een alternatieve kankerbehandeling. Op 25 juli meldde zij zich bij de kliniek en op 30 juli jongstleden is ze volgens de politie gestorven onder onopgehelderde omstandigheden. Kort daarvoor klaagde de patiënt over hoofdpijn en maakte ze een verwarde indruk. Daarna was ze niet meer aanspreekbaar.

Kwakzalverkliniek

De politie roept patiënten met soortgelijke klachten op om een arts te raadplegen. Het Duitse Openbaar Ministerie stelt een onderzoek in. Bij de kliniek was dinsdag niemand bereikbaar voor commentaar. De kliniek in kwestie is het Klaus Ross Centrum voor alternatieve kankerbehandeling, waarom de Duitse politie en het ANP het publiek waarschuwen voor deze kliniek maar niet de naam noemen is ons een raadsel.

Een korte blik op de website van de ‘kliniek’ leert ons dat we hier te maken hebben met een loepzuiver geval van kwakzalverij. Het (met veel taalfouten!) afzetten tegen wél werkzame behandelingen tegen kanker doet al een alarmbel rinkelen. Ook de prijzige behandelschema’s beloven niet veel goeds, de kanker wordt ongeacht type kanker, plaats van de kanker, omstandigheden van de patiënt en eerdere behandeling bestreden met zaken als bioresonantie, ontgiften en ontzuren. Drie synoniemen voor ‘kwakzalverij’.

Cursus natuurgeneeskunde

Zelfs het CV van Dr. Ross zelve zou al aanleiding moeten zijn om de kliniek links te laten liggen: de man is biomedisch technicus met een cursus natuurgeneeskunde op zak. De man is dus evenzeer ‘kankerspecialist’ als iemand die koeienmelkinstallaties beheert en een paar lessen dierenanatomie neemt, opeens een veearts is. Enfin, u bent gewaarschuwd, nu wel, voor het Klaus Ross Centrum voor alternatieve kankerbehandeling. Mensen met klachten of informatie over de kliniek wordt door de Duitse politie gevraagd te bellen met +492161/290.

Catherine de Jong, anesthesioloog en bestuurslid van de Vereniging tegen Kwakzalverij, laat in een reactie weten: “Wat er aan behandeling wordt geboden is het klassieke rijtje van onwerkzame alternatieve behandelwijzen. Aangezien we niets weten van de toestand van de patiënt bij eerste bezoek aan de kliniek, kunnen we ook niets zeggen over wat hier is gebeurd. Het aanbieden van zinloze alternatieve behandelwijzen is en blijft oplichterij.”

(ANP/TPO)