Buitenland

Policorwatch: skipistes zijn superseksistisch, allemaal

02-08-2016 09:54

Een besneeuwde helling is bij dezen een mannelijk chauvinistisch varken, wetenschappelijk bewezen. ZitplasCanadees Mark Stoddart schreef er een verhandeling over, dus dan is het zo.

This article examines how skiing landscapes are constructed as masculinized spaces. The mountainous sublime is a site for performing athletic, risk-seeking masculinity.The backcountry and advanced terrain at ski resorts also appear as masculinized places. By contrast, less risky areas of the skiing landscape may be interpreted as ‘gender-neutral’ or feminized space. Through skiing, participants construct the meaning of gender and place, privileging masculinized versions of the sport.

Dus, glijdt u in een beginnersklasje van een oefenberg af, dan bent u superverwijfd bezig, dendert u voluit de Zwarte piste af dan bent u een Echte Kerel (m/v). (En gaat u offpiste waaghalzen dan bent u Friso maar dat is een ander fenomeen.) En dat is dan de schuld van het terrein dat mannelijk geïnterpreteerd wordt op de moeilijke stukken en dat men als een meisjesberg ziet op de slome delen van de baan. Ski-oorden zijn male snowvinist pigs, allemaal!

1. Wie is hier nou seksistisch door ‘uitdagend’ als mannelijk en ‘ontspannen glijden’ als vrouwelijk te zien?

2. Hoe is dit in de verste verte wetenschap?

3. Nee maar echt. HOE DAN?

4. Waar houdt het op? Door types als Stoddart krijgt van de wederomstuit de hele wetenschap het aanzien van een superverwijfd landscape waar kapotgefeminiseerde watjes fact free doorheen glibberen op lange, zwabberende latten, behendig om dingen als ‘feiten’ en ‘nut’ heen slalommend.

5. En de belangrijkste vraag: is de apres-ski nog genderneutraal in orde of is Jägermeifter een masculien-patriarchale onderdrukkingsneut en moeten we aan de oestrogeenborrel Jillz of gaan we juist gewoon genderneutraal allemaal appelsap drinken?

Enfin. Het is geen skiseizoen, wij gaan lekker zwemmen. In een natte sloot (feminien waterrecreatie-landscape) of toch maar van de hoge duikplank-fallus in een masculien, prestatiegericht baantjestrekbad? Lastig, lastig…