Buitenland

Abdurrahman Bin Mikaayl (29) probeerde granaten te kopen voor wapenarsenaal, FBI greep in

03-08-2016 10:19

De FBI heeft maandag in Detroit een 29-jarige man opgepakt die probeerde granaten te kopen van een undercoveragent. De undercoveragent was ingezet na een onderzoek van zestien maanden waarbij de verdachte Abdurrahman Bin Mikaayl (a.k.a. Sebastian Gregerson) door de FBI werd gevolgd, meldt CNN.

Abdurrahman Bin Mikaayl was bezig om in zijn eentje een compleet wapenarsenaal aan te leggen inclusief handvuurwapens, een geweer, munitie, militaire kleding, een spijkermat, professionele militaire verbanddozen en instructievideo’s voor onder andere schiettechnieken.

Toen hij werd opgepakt dacht hij vijf handgranaten te kunnen kopen van een wapendealer die als undercoveragent bij de FBI werkte.

Wat het éénpersoonleger met al zijn wapentuig wilde gaan doen is onbekend. Wel had hij aan een FBI-undercoverbron laten weten “volledig te willen terugslaan als het gezag me komt halen”.

Maandag verscheen hij voor het eerst in de rechtszaal om zijn aanklacht te horen. Hij droeg een lange baard. Buiten de rechtszaal bevonden zich twee medestanders, waaronder één vrouw die een hoofddoek droeg. Men gaat er van uit dat de man zich op latere leeftijd tot de islam heeft bekeerd.

Volgens lokale media had de man op zijn Facebook een plaatje geplaatst dat vaak wordt gebruikt door ISIS-aanhangers.

Aangezien het niet exact bekend is wat hij met de wapens wilde gaat de FBI er vooralsnog vanuit dat de wapens “niet voor recreatiedoeleinden werden gebruikt”.