Binnenland

Derde dode alternatieve kankerkliniek was man uit Elspeet, ook jonge vrouw overleden na behandeling

04-08-2016 17:57

Twee Nederlanders zijn overleden na een behandeling in de Duitse kankerkliniek Klaus Ross Kliniek. Een Belgische vrouw overleed in Nijmegen. Twee Nederlandse vrouwen liggen nog in het ziekenhuis. Over hun toestand wordt geen uitspraak gedaan, liet de politie donderdag weten.

De politie verzoekt mensen die behandeld zijn in de Klaus Ross Kliniek dringend contact op te nemen met het Landelijk Meldpunt Zorg. Veel Nederlanders hebben de kliniek, vlak over de grens, bezocht. Dit meldt het ANP.

‘Ross kwam professioneel over’

Het Algemeen Dagblad sprak met de moeder van wijlen Fleur Walter, een 31jarige Rotterdamse die aan terminale lymfeklierkanker leed en na behandeling door Klaus Ross snel achteruit ging. Zij omschrijft de kliniek als drukbezocht, vooral door mensen die al opgegeven waren door medici, en die soms hun auto hadden verkocht om als laatste redmiddel Dr. Ross te kunnen bezoeken.

Klaus Ross was altijd alleen, hij had geen hulp. Hij had alles keurig geordend. Iedere patiënt had een bakje, met daarin voor die dag op volgorde alle infuuszakken, injecties enzovoorts. Soms zat een patiënt wel zes, zeven uur lang aan allerlei infusen. Vitamine C, kurkuma, glucoseblokkers. Het kwam heel professioneel over.

Haar dochter ging na drie weken behandeling in de kliniek zo achteruit, dat ze besloot naar een ziekenhuis te gaan. “Ze schrokken heel erg van hoe Fleur er aan toe was. De lymfoom bleek heel hard te zijn gaan groeien.”

Geen verdachte

De derde dode waar in eerdere berichtgeving over de kliniek sprake van was, na de Nederlandse Joke van der Kolk en de Belgische Leentje Callens, is naar nu blijkt de Elspetenaar Peter van Ouwendorp. Zij broer tegen Omroep Gelderland: “Het was zijn eigen keuze om naar de Duitse alternatieve kliniek van Klaus Ross in Bracht te gaan. Hij kreeg daar diverse infusen, onder meer met glucoseblokkers.” Van Ouwendorp raakte, net als mevrouw Van der Kolk, verward en stierf kort daarna.

Alle door Ross (een biomedisch technicus die een cursus natuurgeneeskunde deed) gebruikte methoden vallen volgens wetenschappelijke normen onder de noemer kwakzalverij, u leest hier een uitgebreide uitleg waarom dat zo is. Of de patiënten stierven aan hun terminale ziekte of aan de behandeling in Ross’ kliniek, is nog onderwerp van onderzoek. De kliniek van Klaus Ross is sinds de sterfgevallen gesloten, naar eigen zeggen werkt hij mee aan het onderzoek. De Duitse justitie beschouwt op dit moment niemand als verdachte.

Lees ook: Nederlandse borstkankerpatiënt bezoekt ‘biologische kankerkliniek’ in Duitsland, sterft
Lees ook: Drie patiënten ‘biologische’ kankerkliniek Dr. Klaus Ross overleden
Lees ook: Alternatieve kankerbehandelaar Klaus Ross reageert op dood patiënt

Beeld: Klaus Ross