Binnenland

Vonnis hoger beroep voor moordenaar Oma Toni: geen celstraf, wel TBS

04-08-2016 14:42

De 25-jarige Vino H. is donderdag in hoger beroep veroordeeld tot tbs met dwangverpleging voor de dood van de 96-jarige ‘oma Toni’ vorig jaar in Amsterdam. Hoewel het gerechtshof in de hoofdstad moord bewezen vindt, is H. volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard en krijgt hij daarom geen celstraf.

Het vonnis komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie (OM) en ook met de straf die de rechtbank in Amsterdam hem eerder dit jaar oplegde. H. ging daar tegen in beroep.

De hoogbejaarde vrouw werd op 19 maart vorig jaar aangevallen toen zij achter haar rollator liep in de Govert Flinckstraat in de Amsterdamse wijk De Pijp. De in Irak geboren H. stak haar meermalen in de buik en sloeg haar. Naar eigen zeggen wilde hij hiermee wraak nemen op zijn vader, die hem ernstig zou hebben mishandeld.

Het slachtoffer stierf drie weken later, nadat ze zelf had besloten dat ze niet langer behandeld wilde worden en stopte met eten en drinken.

Het hof meent dat er een causaal verband is tussen de messteken en het overlijden van de hoogbejaarde vrouw. Volgens H’s advocaat was eerder sprake van zware mishandeling en zou hij in een impuls hebben gehandeld. Het hof ging hier echter niet in mee.

(ANP)

Lees ook: Advocaat Vino H., slachter van Oma Toni: ‘Dat Oma Toni overleed is niet schuld van mijn cliënt’
Lees ook: Vino H. de slachter van Oma Toni: ‘Richting mijn vader is deze moord het waard geweest’