Binnenland

Zes kinderen besneden in AZC, tenminste één naar ziekenhuis vervoerd

05-08-2016 11:16

Zes jongetjes zijn in een Katwijks asielzoekerscentrum besneden. Daarna moest tenminste één van hen naar het ziekenhuis vervoerd worden, zo meldt lokale nieuwssite Alles over Katwijk. Het OM onderzoekt de besnijdenissen op het AZC, en een politiewoordvoerder meldt dat er “een 59-jarige man uit Almere is aangehouden die er van wordt verdacht op onzorgvuldige wijze en zonder licentie besnijdenissen te hebben uitgevoerd.”

De gemeente Katwijk wilde niet reageren tegenover Alles over Katwijk en zei het onderzoek van het OM af te willen wachten. In Nederland is jongensbesnijdenis niet bij wet verboden.

UPDATE via ANP

Volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zijn er wel begeleiders in het Katwijkse azc, maar kunnen die niet alles zien en horen. “Er wonen ruim duizend mensen in het azc in Katwijk. Het is geen gevangenis, dus de mensen zijn vrij om te gaan waar ze willen. Wat op een kamer gebeurt is privé”, zegt een woordvoerster. Volgens haar heeft personeel van het gezondheidscentrum op het azc de autoriteiten ingelicht.