Buitenland

Dader steekpartij Londen Zakaria Bulhan is ‘devoot moslim’

06-08-2016 16:30

De 19-jarige Zakaria Bulhan, die woensdag met een mes een slachtpartij probeerde aan te richten in het centrum van Londen waarbij een 64-jarige Amerikaanse om het leven kwam, is volgens bekenden van de dader ‘een devoot moslim’. Ook zou zijn moeder in burka lopen, zo meldt de Evening Standard.

De in Somalië geboren Bulhan, die op vijfjarige leeftijd met zijn ouders vanuit Noorwegen naar Groot-Britannië verhuisde nadat in Noorwegen hun asielverzoek was afgewezen, zou zijn misdaad hebben gepleegd omdat hij ‘een verwarde jongeman’ is.

Maar schoolvrienden en andere bekenden kennen Bulhan als een heel andere jongen. Zij beschrijven hem als ‘het lievelingetje van de docent’ en als iemand die ‘rustig was’ en ‘onder de radar verbleef’.

Eén van de geciteerde schoolgenoten zegt: “Ik kan het niet geloven. Ik blijf tegen mijzelf zeggen dat het een misverstand is. Hij was een devoot moslim, maar hij respecteerde mijn mening. Tenzij hij op een bepaalde manier is gehersenspoeld kan ik me haast niet voorstellen dat dit dezelfde Zak Bulhan is. Sociaal had hij soms wat moeite maar voor zover ik weet had hij geen psychische problemen.”

Een andere oud-schoolgenoot weet zich te herinneren dat hij ooit eens zou hebben gezegd ‘iedereen te willen neersteken’. Dit werd later afgedaan als een grapje. “Maar dit is de eerste keer dat ik hoor over psychische problemen”, zo zegt de oud-schoolgenoot.

Een vriend van de familie van Zack Bulhan heeft echter een heel ander verhaal over zijn geestestoestand. “De afgelopen zes maanden is drie keer een ambulance gebeld omdat hij zelfmoord wilde plegen. Hij voelde zich heel erg ziek. Zijn moeder belde een ambulance omdat ze bang was dat hij zichzelf wat zou aandoen.”

Toch zegt één van de buren van Bulhan dat het verhaal over psychische problemen verzonnen is als afleidingsmanoeuvre. “Waarom zou hij uit het niets een Amerikaanse willen doodsteken?”, zo laat buurman Parmjit Singh aan de Daily Mail weten. “Ik ken hem al zeven jaar, dat hij geestelijke problemen zou hebben is voor mij volledig nieuw. Hij hing veel rond met Somalische jongens, ik denk dat ze ook interesse hadden in ISIS. Ze zien al die aanslagen en raken er door geïnspireerd. Misschien hebben ze hem onder druk gezet een aanslag te plegen.”

De Britse politie gaat niet langer uit van terroristische motieven maar onderzoekt wel de computers van Bulhan om te zien of er alsnog enige aanwijzingen voor terroristische motieven zijn.