Binnenland

PvdA, D66 en GroenLinks dienen wetsvoorstel tegen discriminatie transgenders in

06-08-2016 11:21

Transgender Netwerk Nederland (TNN) is blij met een initiatiefwetsvoorstel van PvdA, D66 en GroenLinks, om transgenders beter te beschermen tegen discriminatie. Het gaat om een aanpassing van de Algemene wet gelijke behandeling.

Transgender zijn kan nu nog niet worden aangevoerd als grond waarop iemand wordt gediscrimineerd. De drie partijen willen dat veranderen. En dat zal “de bestrijding van discriminatie van transgender personen enorm vooruit helpen”, zegt TNN-voorzitter Corrie van Dun zaterdag.

Een volgende stap moet volgens TNN zijn dat het wetboek van strafrecht wordt aangepast, zodat transgenders die slachtoffer worden van geweld, bij hun aangifte voortaan een beroep kunnen doen op discriminatie als motief.

Ook aseksuelen beschermd

Ook het COC is blij met het wetsvoorstel, onder meer doordat de term ‘hetero- of homoseksuele gerichtheid’ in de wet wordt vervangen door ‘seksuele gerichtheid’. Zo wordt duidelijk dat ook lesbische vrouwen, biseksuelen en aseksuele mensen worden beschermd.

PvdA, D66 en GroenLinks willen ook een verbod op discriminatie van mensen met een intersekseconditie in de wet opnemen. Dat zijn mensen die geboren zijn met een lichaam dat niet voldoet aan de gangbare definitie van man of vrouw.

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) maakte op 24 juni bekend dat er een wettelijk verbod op transgenderdiscriminatie komt, maar diende daarvoor nog geen wetsvoorstel in. Dat de Kamerleden Keklik Yücel (PvdA), Vera Bergkamp (D66) en Liesbeth van Tongeren (GL) de handschoen oppakken en nu een wetsvoorstel schrijven, is te prijzen, aldus het COC.

Aanpassingen in de wet nodig

Er is meer dan vrouw en man. Personen die niet in het ‘standaardplaatje’ passen hebben het nog altijd moeilijk, benadrukken de drie partijen. Zij wijzen op de ongeveer 85.000 mensen in Nederland met een zogenoemde intersekse conditie. Dat is bijvoorbeeld een meisje zonder baarmoeder of een jongen die in de puberteit borstgroei krijgt. Daarnaast zijn er 50.000 transgenders. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om iemand die biologisch gezien een vrouw is, maar zich man voelt.

Om dit mogelijk te maken zijn aanpassingen van de Algemene wet gelijke behandeling (Awgb) nodig. Zo moeten daarin begrippen als genderidentiteit worden opgenomen. In onder meer België, Noorwegen, Zweden, Finland en Malta worden bijvoorbeeld transgenders al in wetten genoemd, wat hun maatschappelijke positie versterkt.

(ANP)