Buitenland

FBI wist van op handen zijnde aanslag Mohammed-cartoonexpositie Texas

08-08-2016 13:18

Update: de PVV heeft inmiddels Kamervragen gesteld.

De FBI was op de hoogte van de islamitische terreuraanslag vorig jaar op een cartoonexpositie in Texas waarbij ook Geert Wilders aanwezig was. Een undercoveragent van de FBI had contact met de islamitische terroristen en stuurde vlak voor de aanslag nog het bericht ‘scheur Texas uit elkaar’ naar één van de islamitische terroristen. Dat blijkt uit vrijgegeven documenten (PDF) waarover de NOS bericht.

Twee islamitische terroristen openden op 3 mei 2015 in de buurt van Dallas het vuur op een politiewagen die ter beveiliging stond geparkeerd voor het Curtis Culwell Center waar de cartoon-expositie plaatsvond. Ondanks het feit dat beide daders in het bezit waren van automatische aanvalswapens, handvuurwapens en zo’n 1500 patronen lukte het ze niet de agenten in de politiewagen dood te schieten. De agenten schoten terug en schakelden de eerste dader uit, een SWAT-team schoot uiteindelijk de tweede dader door. Alleen een beveiligingsagent raakte licht gewond.

PVV-leider Geert Wilders, die de cartoonexpositie bijwoonde, had op het moment van de aanslag het gebouw al verlaten.

Uit de nu vrijgegeven documenten blijkt dat de FBI een undercoveroperatie had lopen en daardoor in contact stond met de daders. Bovendien werden er vlak voor de aanslag nog berichten met de daders gewisseld.

De vraag is nu of de FBI niet eerder had moeten ingrijpen en of de FBI niet juist een aanslag heeft uitgelokt. Verder wordt in Nederlandse media nu de terechte vraag opgeworpen of Wilders en zijn beveiliging niet gewaarschuwd hadden moeten worden.

Screen Shot 2016-08-08 at 13.21.30