Binnenland

Abdelkader Benali uit jury Inktspotprijs gezet wegens ‘schijn van partijdigheid’

09-08-2016 16:31

Schrijver Abdelkader Benali zal per direct geen deel meer uitmaken van de jury die de beste politieke tekening voor de jaarlijkse Inktspotprijs moet beoordelen. Dit om de schijn van partijdigheid te voorkomen, meldt de stichting Pers & Prent op haar website.

Benali Twitterde onlangs erg negatief over cartoonist Ruben Oppenheimer, één van de cartoonisten die deelneemt aan de Inktspotprijs.

Pers & Prent schrijft:

 

“Pers & Prent acht dit oneerlijk en onwenselijk. Een jurylid moet te allen tijde proberen objectief en neutraal te blijven jegens deelnemers (in dit geval de veertig deelnemende cartoonisten) en voorkomen dat eventuele persoonlijke voorkeuren of juist negatieve gevoelens naar buiten toe kenbaar worden gemaakt. Nu daar in dit geval geen sprake meer van is kan Benali niet meer geloofwaardig optreden als objectief en neutraal jurylid.”

 

Ruben Oppenheimer reageert vanaf zijn vakantieadres:

 

“Abdelkader Benali heeft zoals iedereen recht op een mening. Ook als het een politiek incorrecte mening is. Ik heb er geen enkele moeite mee als hij, of wie dan ook, mijn werk niet goed vindt. Ik heb geen mening over zijn werk. Ik lees hem niet, ik volg hem niet, ik ken hem niet. Iets anders is, dat het nogal ongepast is voor een jurylid van de Inktspotprijs om zich enkele dagen voor de jurering niet alleen over een cartoon, maar in dergelijke bewoordingen over een cartoonist uit te laten. Daarmee gooit hij zijn schijn van onpartijdigheid te grabbel. Ik denk dat de organisatie er daarom juist aan heeft gedaan om Benali uit de jury te zetten. Als cartoonist moet je een dikke huid hebben: wie dagelijks uitdeelt, moet ook kunnen incasseren. Echter, dat Benali Nazi-sympathieën vermoedt bij een tekenaar van wie bijna de gehele familie tijdens de Nazi-tijd is vermoord, is heel pijnlijk en raakt mij. Ondanks mijn dikke huid.”

 

Benali laat per SMS (“Ik ga zo hardlopen”) aan ThePostOnline weten:

 

“Ben het eens met oordeel organisatie; ik had mijn waffel moeten houden. Had het graag gedaan ook omdat het een leuke jury is! Zo’n jury heeft natuurlijk een eigen dynamiek en subjectiviteit maar ik snap dat je niet iemand kan hebben die gaat oordelen over een cartoonist die hij op social media killt. Dus dat!”

 

Op 27 september zal de winnaar van de Inktspotprijs 2016 bekend worden gemaakt.

 

Een van de gewraakte tweets:

Screen Shot 2016-08-09 at 16.30.25 Screen Shot 2016-08-09 at 16.30.11