Buitenland

Italiaanse moslimleider: ‘Homohuwelijk? Dan ook polygamie’

09-08-2016 20:48

Hamza Piccardo, leider van de Italiaanse Union of Islamic Communities and Organizations (UCOII), heeft op zijn Facebookpagina bepleit dat polygamie een burgerrecht is, net zoals het homohuwelijk.

“Als het om burgerrechten gaat: polygamie is een burgerrecht. Moslims zijn tegen het homohuwelijk en zij zijn desondanks gedwongen om te accepteren dat het systeem dat toelaat”, schreef hij. Hoe polygamie, en dan gezien de islamtische invalshoek vermoedelijk louter tussen een man met meer vrouwen en niet tussen een vrouw met meer mannen, vergelijkbaar is met het homohuwelijk, maakt hij niet duidelijk.

Vice-voorzitter van de Democratische Partij, Debora Serracchiani, reageerde verbolgen. “Eeuwen van strijd voor vrouwenemancipatie kun je niet zomaar opzijschuiven. Meer vrouwen hebben, heeft niets te maken met burgerrechten.” EuroparlementariĆ«r van de rechtse partij Lega Norte, Paolo Grimoldi, waarschuwde: “Dit is dus de gematigde islam waarmee de Italiaanse regering in dialoog wil blijven.”

Hamza Piccardo speelde de vermoorde onschuld, hij verbaasde zich over de ‘groteske discussie’ die losbarstte terwijl hij alleen maar een rechtsfilosofisch vraagstuk had willen aankaarten.