Binnenland

Video – Marokkaan komt Van Goghmuseum niet in, beweert dat hij gediscrimineerd werd

10-08-2016 19:33

Een Marokkaanse bezoeker beweert dat hem de toegang is ontzegd tot het Amsterdamse Van Goghmuseum vanwege zijn afkomst. Hij stelt dat hij is aangesproken door een beveiliger en vraagt zich in een door hem gemaakte video (hieronder) af wat het ‘kankerprobleem’ is. De medewerker stelt dat hij gewoon een gesprek aanknoopte en dat de jongeman niet correct in de rij stond.

De jongen had een VIPkaart gewonnen voor het museum en had zich erg verheugd op het bezoek, tot dus een beveiliger te kennen gaf ‘liever geen Marokkanen’ toe te laten. Volgens de site marokko.nl heeft de bezoeker aangifte gedaan bij de politie.

Evengoed werd mij de toegang ontzegd omdat ik een Marokkaans uiterlijk heb. In de rij voor mij stonden alleen blanke mensen, ik was de enige met een Marokkaans uiterlijk. Ik werd als enige aangesproken door de beveiliger. Ik ben daarna weggegaan. Wat voor mij een leuke interessante middag in een museum moest worden is mij afgenomen.

AT5 heeft een reactie van het Van Goghmuseum:

Met deze bezoeker is een zogeheten servicegesprek gevoerd. Dat doen we dagelijks op reguliere basis. Deze gesprekken zijn erop gericht om bezoekers bijvoorbeeld wegwijs te maken in het wachtrij-gebied, of om bezoekers met grote bagagestukken te informeren over de mogelijkheden deze te stallen’, aldus het museum.

Maar dit gesprek ‘ontaarde vrijwel direct’, aldus het Van Gogh. ‘Hij beschuldigde de museummedewerker van discriminatie, leek niet meer voor rede vatbaar en werd zowel verbaal, als non-verbaal agressief. Het gedrag werd als intimiderend ervaren en is door de museummedewerker getypeerd als een risico-indicator.’ Ook een vervolggesprek ‘leidde niet tot het kalmeren van de bezoeker’ waarna hem de toegang tot het museum werd geweigerd.