Binnenland

Amokmaker in Zwitserse trein, steekt vrouw in brand, tenminste zeven gewonden

13-08-2016 18:27

Update: de politie bevestigt dat de dader een ‘typische Zwitserse naam’ heeft. Het huis van de dader is door de politie onderzocht. De dader is onbekend bij de politie.

Update: de politie sluit ook een ‘crime passionel‘ niet uit.

Update: Zwitserse politie kan terreurdaad ‘niet uitsluiten maar ook niet bevestigen’. Ook over mogelijk motief wil de politie niets zeggen.

Update: de dader en één van zijn slachtoffers verkeren in kritieke toestand.

Bij een ‘gewapende aanval’ in een Zwitserse trein tussen Buchs en Sennwald zijn zeven gewonden gevallen, waaronder de dader. Dit meldt de Zwitserse politie. De dader is een 27-jarige  ‘Zwitserse’ man. Hij viel met een mes medepassagiers aan. Ook zou hij een brandbare vloeistof hebben aangestoken. De politie bevestigt berichtgeving van Blick dat de vloeistof over een vrouw gegoten is en in brand gevlogen. Het is onduidelijk of de vloeistof door de dader werd aangestoken of dat de vloeistof door een andere oorzaak tot ontbranding kwam.

Het zou bij de slachtoffers naast de dader zelf gaan om een 17-jarige man, een 50-jarige man, drie vrouwen van 17, 34 en 43 jaar oud en een kind van 6 jaar oud. De slachtoffers hebben steek- en brandwonden. De dader ligt in het ziekenhuis en is nog niet verhoord.

Een passagier die de slachtoffers te hulp schoot is ook gewond geraakt.

De aanval gebeurde vlak voor station Salez rond 14:20 uur. Er zijn inmiddels veel hulpverleners ter plekke. De schade aan de trein wordt op 100.000 Zwitserse Frank geschat. Het openbaar ministerie is een strafrechtelijk onderzoek gestart.

Het motief van de dader is nog onduidelijk.

De media-aandacht wereldwijd voor deze gebeurtenis is zo groot dat de politie van het kanton St. Gallen alle vragen van de pers niet meer kan verwerken. Volgens een woordvoerder van de politie in het kanton proberen behalve media uit de hele wereld ook consulaten en ambassades de politie te bereiken.

 

Dit bericht wordt aangevuld.