Buitenland

Duitse publieke omroep ARD zendt Palestijnse propaganda uit

17-08-2016 11:50

De Duitse publieke omroep ARD heeft zich afgelopen zondag schuldig gemaakt aan het verspreiden van Palestijnse propaganda. In een item van het actualiteitenprogramma Tagesthemen werd aan de kijker verteld dat Palestijnse gebieden op de Westelijke Jordaanoever zonder drinkwater zitten. Ook werd beweerd dat Israel niet alleen verantwoordelijk is voor het drinkwater in deze gebieden maar tevens de drinkwatertoevoer bewust saboteert. Het tegendeel is echter waar blijkt uit een onderzoek door de Duitse kwaliteitstabloid Bild: drinkwatertekort wordt veroorzaakt door nalatigheid van de Palestijnse autoriteiten.

Het bewuste item hangt van subjectiviteit aan elkaar: niet alleen wordt het aangekondigd als ‘watertekorten in Palestijnse gebieden zijn de schuld van Israel’, ook ontbreekt wederhoor van de Israëlische autoriteiten. De ARD heeft achteraf laten weten dat er ‘geen tijd meer was om wederhoor te plegen bij Israëlische autoriteiten’.

‘Bewust water achtergehouden’

Aan het woord komen alleen een Duitse hydroloog die zelf in het Palestijnse gebied woont en zich in het verleden Anti-Israelisch heeft uitgelaten en een Palestijnse familie die klaagt over de watertekorten.

De hydroloog beweert dat “het gebied waterrijk is maar dat de Israëlische autoriteiten geen toestemming geven waterbronnen te slaan”. De ARD-verslaggever concludeert daaruit dat er sprake is van een ‘Israelisch machtsspel’ en dat ‘elke zomer bewust water wordt onthouden aan Palestijnse gebieden’.

Lekkage en diefstal

Maar een Israëlische hoogleraar hydrologie laat aan Bild weten dat niet alleen de Palestijnse autoriteiten zelf verantwoordelijk zijn voor de drinkwatervoorziening in de Palestijnse gebieden maar dat de Palestijnse autoriteiten weigeren om Israel het drinkwaternetwerk te laten vernieuwen.

Het resultaat is lekkage en grootschalige waterdiefstal, waardoor het drinkwaternetwerk steeds verder vervalt en er steeds vaker watertekorten ontstaan. Dit betekent dat de inwoners van Joodse nederzettingen eveneens lijden onder watertekorten. De verslaggever echter zegt letterlijk dat ‘Joodse nederzettingen wel voldoende water hebben’, zondr hiervoor enig bewijs te leveren.

Israël

Israël is wel verantwoordelijk voor watertoevoer naar de Westelijke Jordaanoever maar de Palestijnse autoriteit heeft als enige het recht het drinkwatersysteem in de Palestijnse gebieden zelf aan te passen. Momenteel komt 80 procent van het door Israel aangevoerde water ook daadwerkelijk bij Palestijnen terecht. De overige 20 procent wordt verspild door verwaarlozing van leidingen, door waterdiefstal en door een waterverspillend landbouwbeleid.

Pikant detail is dat de Palestijnse gebieden überhaupt pas moderne drinkwatervoorzieningen kregen nadat ze werden bezet. Israël zelf was dus verantwoordelijk voor het introduceren van een modern drinkwaternetwerk.

[jwplayer mediaid=”2654499″]