Binnenland

Prominent Nederlands Gülen-lid: ‘Turkse Diyanet-moskeeën zaaien haat en zijn spion van Erdogan’

19-08-2016 09:28

De prominente Turks-Nederlandse Gülen-aanhanger Ahmet Taskan zegt in een interview met onder andere De Gelderlander en het AD dat de 145 Turkse Diyanet-moskeeën in Nederland ‘haat zaaien’ en dat de imams ‘ambtenaren van Erdogan’ zijn die ‘spioneren’. Volgens de 48-jarige Taskan, voorzitter van een grote Turkse ondernemersvereniging, moet Nederland ‘alle Diyanet-imams terug naar Turkije sturen’. (Blendle-link.)

Diyanet laat in een reactie weten dat daarvan helemaal niets waar is en dat alle Diyanet-moskeeën onder Nederlands recht zijn opgericht. “Er is geen sprake van een structureel beleid of oproep tegen Gülenisten.”
Weliswaar zijn de Diyanet-imams inderdaad in dienst van de Turkse overheid maar houden zij zich “uitsluitend bezig met religie, niet met politiek.”

Bedreigd

Als openlijke Gülen-aanhanger wordt Taskan, volgens eigen zeggen, regelmatig ernstig bedreigd. Volgens hem verzamelen imams uit Diyanet-moskeeën informatie over Gülen-Turken of niet Erdogan-gezinde Turken en sturen ze dat door naar Turkije.

Taskan wordt door zijn invloedrijke rol als voorzitter van een ondernemersvereniging door het zakenblad Quote bestempeld als ‘onderkoning van de Nederlandse Hizmetbeweging’. De Hizmetbeweging laat zich direct inspireren door Gülen.

Geheim agenten

Volgens Taskan heeft de Turkse regering “in Nederland een flinke vinger in de pap dankzij de ‘geheim agenten’ in de Diyanet-moskeeën.”
Maar behalve en voorbeeld van een enkel incident waarbij een Diyanet-imam naar Turkije terugkeerde nadat aangifte tegen hem was gedaan kan Taskan hiervan geen bewijzen leveren.

Zelf zegt Taskan geen aangifte te hebben gedaan van de bedreigingen aan zijn adres en zegt hij “honderd procent vertrouwen te hebben in de Nederlandse rechtstaat.”

 

Screen Shot 2016-08-19 at 09.26.26