Buitenland

Deense Turken halen massaal kinderen van Gülen-scholen

20-08-2016 11:59

Honderden Denen van Turkse afkomst hebben hun kinderen van scholen gehaald die banden zouden hebben met de moslimgeestelijke Fethullah Gülen. Dat schrijft de Britse krant The Guardian zaterdag.

Op Facebook circuleert een document waarin veertien scholen in Denemarken in verband worden gebracht met Gülen. Ouders worden opgeroepen hun kinderen te redden van de scholen van Gülens “terreurorganisatie”, aldus de vertaling van de Deense zender TV2.

De meeste van de scholen op de lijst bevestigen beïnvloed te zijn door Gülens ideeën over onderwijs, maar zeggen geen directe banden met hem te onderhouden of zijn ideeën in het curriculum op te nemen.

“Ouders durven onder geen beding hun kinderen naar een school te sturen die door Erdogan een terroristenschool is genoemd”, aldus Jorgen Skaastrup. De schoolbestuurder werkt op de 35 kilometer van Kopenhagen gelegen Hillerod-school, waar 45 van de 180 leerlingen zijn vertrokken.

Ouders vertelden Skaastrup dat ze wel wisten dat hun kinderen niet werden gehersenspoeld, maar dat ze dreigementen ontvingen van familieleden in Turkije en bang waren daar niet meer heen te kunnen reizen. Ook leeft bij sommige ouders de angst dat hun bezit in het moederland in beslag wordt genomen.

Tot nu zouden 366 leerlingen tijdens de zomervakantie van hun scholen zijn gehaald, meldt TV2.

Gülens Hizmet-beweging, die door de Turkse president Recep Tayyip Erdogan wordt beschuldigd van de couppoging van juli, heeft over de hele wereld aan haar gelieerde scholen. De in de Verenigde Staten woonachtige Gülen heeft ontkend iets met de staatsgreep van doen te hebben gehad.

Ook in Nederland leeft de vrees dat de onrust die begon na de couppoging naar de schoolpleinen overslaat, nu veel vakantiegangers terugkeren en de scholen weer beginnen. Vrijdag zeiden premier Mark Rutte en minister Lodewijk Asscher (Integratie) dat scholen zijn benaderd om mogelijke onrust in de kiem te smoren en dat aangiften van bijvoorbeeld bedreiging en intimidatie worden met prioriteit behandeld.

Anp