Buitenland

We are Sthlm-festival Zweden: reeds 51 meldingen van aanranding

21-08-2016 18:47

Tijdens het We are Sthlm-festival in het Zweedse Stockholm hebben tenminste 51 jonge vrouwen melding gemaakt van aanranding, door aanranders zonder bekend gemaakt signalement. Er werd eerder ook melding gemaakt van een ‘verkrachting’ maar na onderzoek door de politie werd deze melding beschouwd als ‘aanranding’. Afgelopen vrijdag kwamen er negentien meldingen van aanranding binnen meldt het Zweedse blad TT. Volgens Aftonbladet kwamen zaterdag twaalf meldingen binnen.

Ook werden er gedurende het festival maarliest 89 bezoekers opgepakt of van het festivalterrein verwijderd, onder andere voor vandalisme, drugsdealen, geweld, messentrekkerij en geweld tegen medewerkers.

In 2015 en 2014 werden ook meer dan 20 meldingen van aanranding gedaan. Achteraf bleken de daders vooral uit Afghanistan gevluchte jonge mannen te zijn, iets wat door de politie zoveel mogelijk onder de pet werd gehouden.

Vanwege het hoge aantal meldingen van aanranding in vorige jaren werd dit jaar extra geïnvesteerd in beveiliging en controle. Er werden meer camera’s en lampen geplaatst en er was sprake van meer politie-inzet en controle door beveiligers.

Toch is het aantal meldingen veel hoger dan voorgaande jaren. Mogelijk heeft dit te maken met een hogere aangiftebereidheid en assertievere opstelling van de bezoekers.