Buitenland

Europese Commissie gaat er alsnog voor zorgen dat Turken EU-visum krijgen

22-08-2016 20:55

De Europese Commissie gaat met een nieuw charme-offensief proberen om Turkije ver genoeg in de juiste richting te duwen zodat de visum-deal, en daarmee de vluchtelingendeal, alsnog overeind blijft. “We willen er alles aan doen om het akkoord tussen de EU en Turkije te laten slagen”, zo liet Eurocommissaris Dimitris Avramopoulos weten aan de Duitse kwaliteitscourant Die Welt.

Europa gaat deskundigen sturen die de Turken kunnen helpen met het voldoen aan de voorwaarden voor visumliberalisering. Aan een gedeelte van de 72 voorwaarden voor visumliberalisering is door de Turken nog niet voldaan. En dat terwijl de Turken liever vandaag dan morgen visumvrij Europa in willen reizen.

De visumliberalisering was eigenlijk al voor juni dit jaar voorzien maar werd uitgesteld tot oktober. De kans dat Turkije in oktober wel aan alle voorwaarden voldoet is klein.

Sinds de mislukte coup in Turkije zijn de relaties tussen Turkije en Europa verslechterd. Erdogan is vooral woest over het uitblijven van steun door Europese leiders.

Maar of die relaties kunnen worden verbeterd is de vraag. Onlangs nog lekten interne documenten van de Duitse regering uit. in deze documenten stonden ook antwoorden van de regering op parlementsvragen. Uit de antwoorden bleek dat de Duitse regering Turkije als ‘steunpliaar voor islamisten’ ziet. Dit maakte de Turken, zoals gebruikelijk, woest.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizere (CDU) zegt nu dat “wat in de media is uitgelekt maar een gedeelte is van een bredere opvatting over de huidige situatie in Turkije. Het ligt gecompliceerd.”