Buitenland

Hongaarse goedmensen woest: columnist met ‘verkeerde mening’ krijgt onderscheiding

23-08-2016 18:26

Hongaarse fatsoenlijke burgers zijn woest omdat president Janos Ader een prestigieuze ridderorde heeft uitgereikt aan de 53-jarige journalist Zsolt Bayer, die bekend staat om zijn extreem-rechtse opvattingen. Inmiddels hebben meer dan 40 Hongaren die eerder dezelfde onderscheiding kregen deze uit protest weer teruggegeven. Ze vinden Zsolt Bayer een ‘racist en anti-semiet’ die deze onderscheiding niet verdient en wensen niet een zelfde onderscheiding te bezitten die deze ‘racist en anti-semiet’ ook bezit.

Zakenman Andras Polgar, die zijn onderscheiding inlevert, noemt het toekennen van de onderscheiding “het op een erepodium zetten van een racistische crimineel door de staat”. Een leider van de Hongaarse Joodse gemeenschap leverde ook zijn onderscheiding in en zei dat Bayer “het vuur van anti-zigeunersentimenten opstookt” en dat zijn ideeën “ervoor zijn gemaakt om de natie kapot te maken”. Een Hongaars journalistiek medium schreef zelfs: “Per ongeluk hebben ze Bayer een ridderkruis gegeven, terwijl dat natuurlijk een hakenkruis had moeten zijn”.

Bayer schrijft onder andere een column voor de regeringsgezinde Hongaarse courant Magyar Hirlap. In deze column heeft hij regelmatig een snoeiharde mening over minderheden. Zo noemde hij de Hongaarse Roma ooit ‘dieren waarmee niet valt samen te leven’ (dit nadat een groep Roma een taxichauffeur had gelyncht), een ‘probleem dat onmiddellijk en hoe dan ook moet worden opgelost’ en schreef hij dat ‘alle vluchtelingen van 14 jaar en ouder potentiële terroristen zijn’. In beide gevallen werd de courant veroordeeld tot een boete.

Tevens is Bayer van mening dat ‘alle moslims afval zijn waar we vanaf moeten’ en dat ‘de Joden samenspannen met links om het blanke ras uit te roeien’, schrijft althans Hungarian Free Press.

De Hongaarse regering zegt dat Bayer een onderscheiding verdient voor het beschermen van slachtoffers van het communistische regime, niet voor zijn werk als columnist.

Overigens is Bayer een persoonlijke vriend van premier Orban.