Buitenland

‘Gewaardeerd NAVO-lid’ Turkije over Syrië: ‘We nemen indien nodig heft in eigen handen’

24-08-2016 12:52

Turkije is vastberaden om “de territoriale integriteit van Syrië te behouden” en zal indien nodig het heft in eigen handen nemen om die te beschermen. Dat zei de Turkse president Recep Tayyip Erdogan woensdag in Ankara.

Even daarvoor waren Turkse tanks de grens met Syrië overgestoken tijdens een offensief tegen de Syrische grensplaats en IS-bolwerk Jarablus.

Erdogan zei dat Turkije alleen maar de mensen in Syrië wil helpen. Los daarvan is de oorlog in Syrië volgens hem de voornaamste reden dat Turkije geteisterd wordt door terrorisme.

De Turkse president bevestigde het woensdag begonnen offensief tegen Islamitische Staat en Syrisch-Koerdische strijders in Noord-Syrië om de aanvallen op de Turkse grens een halt toe te roepen. “Om 4 uur vanochtend zijn operaties begonnen in het noorden van Syrië tegen terreurgroepen die ons land voortdurend bedreigen, zoals Daesh en de PYD”, zei hij in een toespraak.

Daesh is een politiek correcte term voor ‘Islamitische Staat’, terwijl PYD verwijst naar de door de VS gesteunde Syrisch-Koerdische strijders.

Anp