Binnenland

OM interviewt OM inzake rapport Ombudsman diefstal in beslag genomen goederen

24-08-2016 23:09

Vandaag verscheen een uiterst kritisch rapport van de Nationale Ombudsman over het stelselmatig verdwijnen van door politie en OM in beslag genomen goederen van verdachten. Dit rapport kwam mede tot stand dankzij onderzoek van EenVandaag (NPO).

Het OM wilde woensdag niet bij EenVandaag in de uitzending reageren op het rapport van de Ombudsman. Wel hield het OM een ‘kritisch’ interview met zichzelf waarin er wordt gereageerd op het Ombudsman-rapport. Het OM interviewt het OM, over het OM.

Het interview van het OM (met het OM) blijkt echter een verkapte bedelbrief te zijn. Het OM laat namelijk, via het OM, weten dat er geld bij moet om betere ICT-systemen te bouwen en die ‘beter op elkaar te laten afstemmen’ zodat er beter kan worden gecontroleerd wat er met in beslag genomen goederen gebeurt. Het OM (tegen het OM) in een interview met zichzelf: “Het OM heeft helaas geen geld voor een nieuw ICT-systeem, we hebben maar net voldoende geld om ons eigen systeem draaiende te houden.”

Oftewel, het feit dat de Ombudsman concludeert dat er iets heel erg mis is bij politie en justitie als het gaat om in beslag genomen goederen is voor het OM kennelijk een mooie aanleiding om het OM te zelfinterviewen en schaamteloos om extra geld voor een nieuw ICT-systeem te bedelen.

De rechtstaat Nederland: makkelijker kunnen we het niet maken, maar overduidelijk wel veel en veel leuker.