Binnenland

FOTO – Extreemlinkse actiegroep bekladt huis van hoge justitieambtenaar met verf

26-08-2016 10:39

In Den Haag is in de nacht van donderdag op vrijdag de woning van een topvrouw van het ministerie van Veiligheid en Justitie beklad. Het gaat om het huis van de directeur Dienst Terugkeer & Vertrek. Rechercheurs waren vrijdagochtend bij de woning in de Columbusstraat in het Regentessekwartier voor onderzoek.

Een ‘actiegroep’ die zich ‘Sloop de deportatiemachine’ noemt, zegt in een verklaring op de extreemlinkse website Indymedia de rode verf te hebben aangebracht “om de directrice eraan te herinneren dat ze bloed aan haar handen heeft”. “Ze is de laatste maanden bezig met een promotietoer voor het verkopen van haar met bloed besmeurde werk: DT&V is een deportatiemachine die is opgericht om vluchtelingen het land uit te werken.” Volgens de politie zijn de pui en een camera beklad. Er zijn geen teksten aangetroffen. De Dienst Terugkeer & Vertrek regelt het vertrek van vreemdelingen die geen recht hebben op verblijf in Nederland.

De ‘actiegroep’ was eerder actief in 2008, de groep had toen een website opgericht waarop privéadressen van justitie- en IND-medewerkers, maar ook bouwbedrijven die uitzetcentra bouwen, werden gepubliceerd. Kennelijk met intimidatie tot doel. Of, zoals de mensen achter de site het uitdrukten: “Hoog tijd dat ze achter het masker van ‘uitvoering van overheidsbeleid’ weggetrokken worden en persoonlijk verantwoordelijk gesteld worden voor hun daden.” VVD-er Henk Kamp sprak destijds van “een poging tot terreur.” Justitie ondernam stappen tegen deze site, die daarop uit de lucht werd gehaald.

Update: reactie Dijkhoff

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff vindt dat de bekladding “alle grenzen overschrijdt”. “Dit getuigt van nul fatsoen. Prima als je het ergens mee oneens bent, maar dat is geen rechtvaardiging voor laffe intimidatie en vernieling”, reageert hij.

(ANP/TPO)