Buitenland

‘Man’ maakt amok in katholieke kerk op Indonesisch eiland Sumatra, probeert priester af te slachten

28-08-2016 11:08

Kerkgangers hebben zondag in Medan op het Indonesische eiland Sumatra een man overmeesterd die tijdens de dienst een kleine bom liet ontploffen en een priester te lijf ging met een mes. De priester en de aanvaller raakten allebei lichtgewond, meldt de Jakarta Post.

De politie beschouwt het incident in de katholieke Sint-Jozefkerk als een terroristische daad. De dader werd aangehouden. De politie ondervroeg hem over zijn motieven en zijn huis werd doorzocht.

Getuigen verklaarden dat de man tussen andere kerkgangers zat toen opeens een knal klonk uit zijn rugtas. Hoewel hij daarbij lichtgewond raakte, haalde hij een mes tevoorschijn en rende af op de priester. Kerkgangers wisten hem te overmeesteren voordat hij de priester kwaad kon doen.

Indonesië heeft de grootste moslimbevolking ter wereld. Het fundamentalisme is in de afgelopen jaren gegroeid, deels geïnspireerd door al-Qaeda en Islamitische Staat.

In juli vermoordden twee aanhangers van ISIS een priester in een kerk in Frankrijk. De priester werd toen de keel doorgesneden terwijl de jeugdige daders islamitische gebeden lieten horen. Eén van de daders was een bekende van de politie en droeg een enkelband. In Nederland was voor deze gruwelijke islamitische slachtpartij in een christelijke Franse kerk nauwelijks aandacht: op de voorpagina’s van veel kranten werd dit nieuws domweg genegeerd.

Anp/Tpo

sumatra islam terreur kerk katholiek indonesiësumatra islam terreur kerk katholiek indonesië