Buitenland

‘Duitsers welkom op luchtmachtbasis Incirlik mits afstand genomen van erkenning Armeense genocide’

29-08-2016 21:22

Duitse politici zijn welkom op de Turkse luchtmachtbasis Incirlik als ze openlijk afstand nemen van het Duitse regeringsbesluit om de Armeense genocide te erkennen. Dit heeft het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten. “Het hangt er van af of de Duitsers de noodzakelijke stappen nemen. Als ze dat doen dan kunnen Duitse politici een bezoek brengen aan de luchtmachtbasis Incirlick”, zo liet de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu weten tijdens een persconferentie in Ankara.

Er bestaat verder geen twijfel over wat die ‘noodzakelijke stappen’ zijn: het door de Duitse regering distantiëren van de in juni door het Duitse parlement aangenomen resolutie waarin de Armeense genocide ook als genocide wordt erkend.

Zo niet, dan geen toegang tot de luchtmachtbasis. Want, zo liet minister Cavusoglu verder weten: “Zij die bewust onze geschiedenis manipuleren en daarover oneerlijk zijn kunnen geen toegang krijgen”.

De Duitsers zijn al enige tijd afgesloten van de Amerikaans/Turkse-luchtmachtbasis. Turkije liet geen Duitsers mee toe nadat de Duitsers zich in de ogen van de Turken niet op de juiste manier hadden gedragen tijdens de nasleep van de mislukte coup. Er staan echter wel zes Duitse straaljagers en een tankvliegtuig, inclusief personeel, waarmee de door de VS geleide aanvallen tegen ISIS moeten worden ondersteund.

Duitsland heeft nog geen officiële reactie gegeven.