Binnenland

Islamitische school sleept ouders voor rechter wegens ‘negatieve uitlatingen’ op social media

31-08-2016 09:58

De Stichting Islamitisch Onderwijs Zaanstad (SIOZ) sleept vier ouders voor de rechter om negatieve uitlatingen over de vermeende Gülen-basisschool De Roos. SIOZ eist dat de ouders hier per direct mee stoppen en dat alle beschuldigingen worden gerectificeerd, blijkt uit gegevens van de rechtbank in Haarlem.

De stichting heeft onder de naam IBS De Roos scholen in Zaandam en Purmerend. SIOZ wordt er op sociale media van beticht een ‘Gülenschool’ te zijn, wat de stichting ten stelligste ontkent.

De islamitische onderwijsinstelling eist dat alle WhatsAppgroepen, Facebookgroepen en alle eventuele andere activiteiten op sociale media van de ouders worden opgeheven. Daarnaast wil SIOZ dat de rechter de ouders een dwangsom oplegt.

De zaak dient vrijdag om 13.30 uur in Haarlem.

Eerder werd bekend dat veel ouders hun kinderen af hebben gehaald van vermeende Turkse Gülen-basisscholen. Alleen al in Amsterdam kwamen ongeveer 150 leerlingen van die scholen maandag niet opdagen bij het begin van het nieuwe schooljaar.

De uitschrijvingen houden vermoedelijk verband met de couppoging in Turkije en de grimmige sfeer die is ontstaan in de Turkse gemeenschap tussen aanhangers van president Erdogan en aanhangers van spiritueel leider Fethullah Gülen. Erdogan verwijt de laatste achter de coup te zitten.

Anp