Buitenland

Al twee nachten van rellen in multiculturele Zweedse krachtwijk Kronogården

01-09-2016 18:07

In de Zweedse multiculturele krachtwijk Kronogården wordt al twee nachten stevig gereld. Tussen de 30 en 50 gemaskerde ‘jongeren’ gooien met stenen en steken auto’s in de fik, meldt Aftonbladet.

Bushokjes, straatmeubilair en auto’s moeten het vooral ontgelden en uiteraard wordt ook de politie op stenenregens getrakteerd.

Volgens een Zweedse radio-omroep keerde de politie weer om toen ze bij het binnenrijden van de wijk werden getrakteerd op de stenenregen “omdat de veiligheid van de agenten in het geding kwam”.

De politie heeft er woensdagavond voor gekozen “niet de confrontatie te zoeken”. Als er in de toekomst weer rellen zijn zal de politie assistentie van een naburig district moeten aanvragen.

Wat de oorzaak is voor de rellen blijft onduidelijk.

De wijk Kronogården is een buitenwijk van de stad Trollhattän. De in de jaren ’60 van de vorige eeuw gebouwde wijk huisvest vooral veel immigranten en vluchtelingen.

In 2015 viel Anton Lundin Pettersson gewapend met een mes en een zwaard kinderen aan in een school te Kronogården. Hierbij kwamen twee scholieren en een docent om het leven. De dader werd door de politie doodgeschoten. Zijn daad was mogelijk racistisch van aard: alle slachtoffers hadden een donkere huidskleur, Petterson zelf was blank.