Nieuws

‘Juriste achter hetze tegen Amsterdamse Gülenscholen’

03-09-2016 10:49

Een drijvende kracht achter de uittocht van leerlingen en personeel bij vermeende Gülenscholen in Amsterdam en Zaandam blijkt een Erdogan-lobbyiste die zelf geen kinderen op de scholen heeft, dat meldt De Volkskrant vandaag. Het gaat om Sükran Ince, een Turks-Nederlandse juriste van begin 30 die zich bij de laatste parlementsverkiezingen in Turkije kandidaat stelde namens Erdogans AK-partij.

109 ‘vaderlandslievende’ scholieren die niet terug wilden

Half augustus stuurde Ince als voorzitter van de actiegroep Veilig naar school een lijst van 109 scholieren van De Witte Tulp, een aan Gülen gelieerde basisschool in Amsterdam-West, naar de gemeente. Het gaat volgens Ince en haar comité om kinderen uit ‘vaderlandslievende gezinnen’ die na de vakantie niet meer willen terugkeren op de school. Het is nog niet duidelijk of dit de lijst is waarover deze week verwarring ontstond bij D66.

Ince stond ook vrouwen bij die terecht stonden vanwege beschuldigingen van een ‘hetze’. De gemeente deed verder weinig met de lijst. Bij een aantal ouders en bij personeel van de school heeft het bestaan van die lijst wel tot onrust geleid; zij veronderstellen nu dat de kinderen snel als “Gülen-aanhanger” aangegeven zullen worden.

De vrouw heeft eerder ook als ‘projectwerker’ bij de politie gewerkt, zo weet Geenstijl. “n Nederland was ik werkzaam als een projectwerker bij de politie, en deed daarna 3,5 jaar strategie-analyse en consultancy”.

(ANP/TPO)