Buitenland

Aantal immigranten Duitsland met bijstand in jaar tijd 169 procent gestegen

05-09-2016 15:23

Het aantal immigranten in Duitsland dat gebruik maakt van een vorm van bijstand is in een jaar tijd met maarliefst 169 procent gestegen. In 2015 kregen 975.000 immigranten in Duitsland een vorm van bijstand, aldus het het Duitse CBS. In 2014 waren dit er nog 363.000, meldt Reuters.

Onder ‘bijstand’ wordt in dit geval vooral (voor 91 procent van de genoemde aantallen) voedsel, onderdak, kleding, gezondheidszorg en huishoudartikelen verstaan, maar ook een bedrag in ‘zakgeld’.

 

Het gaat bij deze cijfers om asielzoekers met een tijdelijke verblijfstatus en om asielzoekers die niet kunnen worden uitgezet. Niet meegeteld zijn asielzoekers met permanente verblijfstatus of met vluchtelingenstatus. Aangezien deze laatstgenoemde groepen eveneens recht hebben op bijstand is het totale gestegen percentage een stuk hoger.

In hetzelfde jaar 2015 steeg het aantal door de staat aan asielzoekers uitgegeven bijstandsbudget met 120 procent, tot bijna 5,3 miljard euro.

Tweederde van de in deze data getelde immigranten is afkomstig uit Azië, de helft van deze groep Aziaten komt uit Syrië. 22 procent is afkomstig uit voormalige Oostbloklanden die niet bij de EU horen zoals Albanië, Servië, Montenegro en Macedonië. 13 procent is afkomstig uit Afrika.