Buitenland

ISIS-aanslag Bataclan, Parijs had moeten worden opgevolgd door aanslagen in andere steden

05-09-2016 12:58

De islamitische aanslagen in Parijs vorig jaar november waren nog maar het begin van wat een grote en gewelddadige islamitische terreurcampagne had moeten worden in meerdere Europese steden, waaronder Nederlandse steden. De ISIS-terroristen, die tussen de vluchtelingen via de Turkije-route naar Europa kwamen, onderhielden contact met ISIS via een geavanceerd en uiterst goed georganiseerd netwerk. Dit blijkt uit voorheen geheime documenten in bezit van CNN.

Uit de meer dan 90.000 pagina’s bestaande documenten die afkomstig zijn van Europese inlichtingendiensten blijkt hoe goed ISIS de Europese terreurcampagne heeft georganiseerd. Ook blijkt uit de informatie dat een derde terrorist die was betrokken bij de aanslagen in Parijs in juli 2016 pas in juli 2016, vele maanden na de aanslagen in november 2015, is aangehouden. Het bestaan van deze ‘derde terrorist’ is al die tijd geheim gehouden.

Goed georganiseerde infrastructuur

Het was al bekend dat ISIS terreurcellen in Europa heeft die wachten op een commando van ISIS om een aanslag te plegen. Door de informatie in deze documenten is nu voor het eerst duidelijk en gedetailleerd hoe ISIS deze infrastructuur heeft georganiseerd en hoe geavanceerd is in werkelijkheid is.

Een terrorisme0expert laat aan CNN weten: “ISIS intensiveert de plannen voor internationale aanslagen. Ze worden ook steeds geavanceerder door de manier waarop ze een ingewikkeld logistiek systeem hebben opgezet voor hun buitenlandse cellen.”

De terroristen maken veel gebruik van mobiele online communicatiesystemen als Whatsapp, Viber en Telegram en weten dit vakkundig te versleutelen. Ook houden ze veel contact met elkaar onderling zodat ze van elkaar kunnen leren: hoe het makkelijste de grens over te komen, waar te verbergen, wat te zeggen en wanneer er gevaar dreigt.

Grote Europese terreurcampagne

Schokkend is het feit dat de aanslagen in Parijs nog maar het eerste onderdeel waren van een veel grotere Europese terreurcampagne. Uit ondervragingen van opgepakte terroristen blijkt dat ISIS in 2015 ook strijders met de vluchtelingenstroom heeft meegestuurd die aanslagen moesten plegen op Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Volgens één van de terrorisme-experts van CNN hadden die aanslagen nog veel groter en gruwelijker moeten zijn dan die in Parijs. Onder andere winkelcentra, een supermarkt in Parijs en treinen waren mogelijk doelwit.

Deze geplande aanslagen konden uiteindelijk niet doorgaan omdat Europese veiligheidsdiensten steeds meer terroristen heeft weten op te pakken. Ook lukte het lang niet alle ISIS-strijders om met hun valse Syrische paspoort in vluchtelingenboten naar Europa te komen.

Eén van de cellen die door als Syrische vluchtelingen vermomde inreizende ISIS-strijders werd gecontacteerd was werkzaam als technicus in ‘één van de belangrijkste nucleaire onderzoekscentra in Europa’. De man is vervolgens geschaduwd door Franse veiligheidsdiensten.

Via vluchtelingenroute Turkije – Griekenland

Bronnen laten aan CNN weten dat er meer terroristische cellen via dezelfde vluchtelingenroute naar Europa zijn gekomen.

“In de afgelopen zijn diverse individuen teruggekeerd uit Syrië via de bekende vluchtelingenroute. In Frankrijk, België en Duitsland zijn meerdere ISIS-strijders opgepakt die allemaal binnen waren gekomen over dezelfde vluchtelingenroute van Syrië via Turkije en Griekenland naar Europa”, aldus een bron.