Binnenland

Scholen en universiteiten starten nieuw jaar, meer geld voor gelijke kansen

05-09-2016 11:28

Minister Jet Bussemaker opent het nieuwe school- en academische jaar vandaag op de Open Universiteit. Bussemaker benadrukt het belang van toegankelijk hoger onderwijs en beperking van de studieuitval. De PvdA-minister opent verder het mbo-jaar bij Lentiz Life College in Schiedam, het hogeschooljaar op de Haagse Hogeschool en het academisch jaar aan de VU. Vrijwel alle universiteiten openen deze week hun academisch jaar. Ook alle basisscholen in Nederland zijn weer begonnen.

Alfabetiseringsweek

Verder is het deze week ook Alfabetiseringsweek. Met voorleeswedstrijden, taallunchbijeenkomsten en tal van andere activiteiten begint maandag de Week van de Alfabetisering. Een paar duizend leerlingen van basisscholen schrijven een opstel over laaggeletterdheid en consultatiebureaus sporen jonge ouders nog eens extra aan om kinderen thuis voor te lezen.

In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen moeite met lezen, schrijven of rekenen. Voor hen is het bijvoorbeeld moeilijk om te werken met een computer of om een treinkaartje via een automaat te kopen. Het levert ook problemen op als ze reizen met het ov, een sollicitatiebrief schrijven of ondertitels willen lezen op tv.

Gelijke kansen

Voor gelijke kansen in het onderwijs is door minister Bussemaker 7,5 miljoen euro vrijegmaakt voor een soepeler overgang tussen het mbo en het hbo. De eigen bijdrage van studenten voor selectieprocedures wordt afgeschaft.

Voor docenten in het hoger onderwijs komt er een beurs van 50.000 euro beschikbaar, bedoeld om ideeën voor gelijke kansen te stimuleren. De maatregelen zijn bedoeld om kinderen van laagopgeleide ouders dezelfde kansen te geven als kinderen van ouders die wel verder hebben geleerd. Bussemaker maakt de maatregelen maandag bekend. “Ieder kind, iedere student verdient een gelijke kans. Daar hebben we iedereen in de samenleving bij nodig. Maar het onderwijs kan en moet hier een stuwende kracht in zijn”, aldus Bussemaker.

Tot slot nog een onderwijsnieuwtje: dertig procent van de universitair docenten is ongekwalificeerd.

(ANP/TPO)