Binnenland

Bonusquote: tweederde psychologische studies blijkt fopwetenschap

07-09-2016 09:34

Pijnlijk. Wie, soms geruchtmakende, psychologische experimenten herhaalt, zal er in twee op de drie gevallen beteuterd uit komen: de resultaten blijken niet reproduceerbaar. Dit schrijft wetenschapsjournalist Maarten Keulemans in De Volkskrant.

De psychologie is schoon schip aan het maken, nadat in het vakgebied een reeks wantoestanden aan het licht kwam – met als opvallendste de jarenlange fraude van sociaal-psycholoog Diederik Stapel. Sindsdien is men diverse sleutelexperimenten ter controle aan het herhalen. Vorige maand trok onderzoeksfinancier NWO daarvoor nog 3 miljoen euro uit.

Gevolg is dat de ene na de andere klassieker sneuvelt. Wie denkt aan ouderdom, gaat bij nader inzien toch niet langzamer lopen. Het ‘knuffelhormoon’ oxytocine in de neus sprayen blijkt geen effect te hebben op vertrouwen. Toen psychologen vorig jaar honderd studies overdeden, bleek dat liefst tweederde in de herhaling andere uitkomsten gaf.

Gelukkig heeft Stapel alweer een nieuwe job en is ook zijn mede-fraudeur Roos Vonk onder de pannen met een nieuw foponderzoek waarvan de uitkomst, ‘vlees = moord en schuld van witte mannen’, al vast staat.